Dudorok, hólyagok és fehér íny – Okok és kezelés

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Aggódnom kell-e, ha egy fehér hólyag vagy egy seb van az ínyemen?

Az ínyen időről időre megjelenő fehér hólyagok, sebek és pontok eltérő mértékű fájdalmat okozhatnak, de kell-e miattuk aggódnunk? Számos oka van az íny kifehéredésének, a dudorok és hólyagok kialakulásának, amelyek lehetnek jóindulatúak, de súlyos probléma is állhat a hátterükben. Olvasson tovább, hogy megtudja, mitől válhat ínye fehérré, mi okozhatja a hólyagok megjelenését az ínyen és mikor kell orvoshoz fordulni.

Mi okoz hólyagokat az ínyen?

Számos ok állhat az ínyen megjelenő fehér pontok, sebek, foltok és az íny kifehéredésének hátterében. Ezek közé tartozhatnak a következők:

Afta

Az ínyen látható fehér foltok leggyakrabban afták, amelyek középső része egy fehér vagy sárga folt piros széllel. Az afta szúró fájdalommal jár, ami ételek – különösen a savas ételek – vagy italok fogyasztása során fokozódhat.

Szájpenész

A fehér íny egy másik gyakori oka a candida gomba felhalmozódása a szájüregben, amit szájpenésznek neveznek. Ez a probléma fehér vagy sárgás foltok megjelenését okozhatja az ínyen, a nyelven, a szájpadláson és az arc belső felén. Az elváltozás enyhén ki is emelkedhet a nyálkahártya felszínéből, valamint fájdalmat és vérzést is okozhat. Amennyiben úgy gondolja, hogy Önnek szájpenésze van, keresse fel háziorvosát vagy fogorvosát!

Orális lichen planus

Az orális lichen planus egy krónikus gyulladásos betegség, amely miatt az ínyen vagy egyéb nyálkahártyán a szájban fehér csíkszerű rajzolatok alakulhatnak ki. Ugyan a fehér foltok nem okoznak fájdalmat, vörössé és duzzadtá válhatnak vagy nyílt sebekké alakulhatnak. Ez fájdalmas lehet vagy egyéb problémát jelenthet, ezért javasolt orvoshoz, fogorvoshoz fordulni.

Leukoplákia

A leukoplákia az ínyen, az orca belső felén, a száj és a nyelv alsó részén elterülő fehér folt, ami idővel megvastagodhat, illetve megkeményedhet, és nem lehet lekaparni. Néhány esetben a leukoplákia, mint a pöttyös leukoplákia, aminél a fehér foltok piros foltokkal együtt jelentkeznek, rákot megelőző állapot lehet. Az ilyen típusú foltok kialakulása esetén forduljon orvoshoz, fogorvoshoz!

Sérülések és irritációk

A Szegedi Tudományegyetem által készített Dentálhigiénikusok kézikönyve kitér arra, hogy szájsérülések létrejöhetnek például epilepsziás rohamot követően, de a túl éles fogak vagy egy nem megfelelően kialakított műfogsor dörzsölődést okozva szintén sebek kialakulását eredményezheti a szájban.

Kémiai irritáció

Általában a dohányzás hozzájárulhat az íny foltos kifehérdéséhez és az ínyen dudorok megjelenéséhez.

Hogyan kezelhetők az ínyen jelentkező fehér hólyagok?

Ez a probléma okától, illetve amennyiben hólyagról, foltról sebről vagy fehér ínyszélről van szó, a kiterjedéstől is függ. Az ezeket előidéző okokat és kezeléseket az alábbiakban ismertetjük.

Afta

Amennyiben aftáról van szó, a probléma magától megszűnik egy hét alatt. A gyógyulás gyorsításához öblögessen otthon sós vízzel és kerülje a fűszeres, savas vagy cukros ételeket, italokat. A nagyobb afták azonban kezelést igényelhetnek, ami többek között lehet: szájöblítők, helyileg alkalmazandó készítmények és szájon át szedhető gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek. Ha a fehér hólyagok nem múlnak, keresse fel fogorvosát, aki szájon át alkalmazható szteroid tartalmú gyógyszereket írhat fel, vagy helyileg alkalmazott megoldásokkal segíthet; súlyos esetekben az aftát leégetheti és összevarhatja a sebet.

Szájpenész

Ez a probléma gyakran gombaellenes kezelést igényel, amely lehet tabletta, szájöblítő, ecsetelő, vagy szájüregi gombaellenes készítmény a candida eltávolítására. A meleg sós vízzel történő öblögetés gyorsíthatja a gyógyulást.

Orális lichen planus

Az orális lichen planus kezeléséhez szteroidok alkalmazására lehet szükség a gyulladás csökkentése érdekében. Ezek lehetnek helyi, szájüregi vagy injekciós kezelések. Orvosa helyi érzéstelenítőt is adhat Önnek a fájdalom csillapítására és/vagy immunerősítő gyógyszereket is felírhat.

Leukoplákia

A leukoplákiát először ki kell vizsgálni és ki kell zárni, hogy rákmegelőző állapotról, vagyis prekancerózisról van-e szó. Fogorvosa ehhez szövetmintát fog venni és szükség esetén eltávolítja a leukoplákiát. Ehhez szikét, lézert vagy fagyasztó szondát használhat, ami elfagyasztja és elpusztítja a sejteket. Amennyiben a betegséget a gyengült immunrendszer okozza, orvosa antivirális gyógyszereket írhat fel Önnek.

Mit tehetünk a foltok, fehér ínyszél vagy fehér hólyagok kialakulásának megelőzéséért?

  • Ha rendszeresen alakulnak ki Önnél jóindulatú szájfekélyek, vegye fontolóra olyan fogkrémek használatát, amelyek nem tartalmaznak nátrium-lauril-szulfátot.
  • Fontos a jó szájhigiénia fenntartása. Mosson naponta kétszer fogat és használjon naponta egyszer fogselymet! Válasszon puha sörtéjű fogkefét és az ínyirritáció elkerülése érdekében óvatosan mossa fogait! Tisztítsa meg a nyelvét is és használjon szájvizet!
  • Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésre és fogkőeltávolításra!
  • Törődjön egészségével! – Csökkentse a szervezetét érő stresszhatást, mert ez gyengítheti immunrendszerét, és hozzájárulhat a fogíny kifehéredését okozó betegségekhez, mint például a leukoplákia.
  • Fogyasszon egészséges, alacsony cukortartalmú ételeket, táplálkozzon kiegyensúlyozottan! A cukor hozzájárul a candida gomba elszaporodásához, ami szájpenészt, fogszuvasodást és ínykifehéredést okoz.
  • Ne dohányozzon és ne használjon semmilyen dohányterméket!

Ha ínye kifehéredik, fekélyek vagy sebek jelennek meg a szájában, próbálja meg a meleg sós vizes öblögetést, hogy csökkentse az irritációt és elpusztítsa a problémát okozó baktériumokat! Ha aftája van, valószínűleg magától el fog múlni, egyéb panaszokkal érdemes orvoshoz fordulnia. Amennyiben az íny kifehéredése továbbra is fennáll, keresse fel orvosát a betegség okának és kezelésének meghatározásához!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről