Fogínygyulladás:
Kezelés, okok és tünetek

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A fogmosás utáni mosdóban lévő vér sokak számára a mindennapi élet része. Nem szabad azonban, mert a fogínyvérzés az úgynevezett ínygyulladás, azaz az ínygyulladás jele. Ez általában könnyen kezelhető otthon és a fogorvosnál rövid időn belül, és nem ad okot pánikra. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynia az ínybetegség jeleit.

Az ínygyulladás okai

A betegség fő oka a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló bakteriális plakk. Az úgynevezett lepedék az íny és a fog között képződik és megkeményedik, ha nem távolítják el. Több mint 72 óra elteltével a lepedék fogkővé alakul, melyben a káros baktériumok megtelepedhetnek és akadálytalanul ínygyulladást okozhatnak. Az íny vörösödni és megduzzadni kezd. Mozgathatóvá válik, és már nem tapad szilárdan a fogakhoz, és a vérzés is gyakoribb. A gyulladás ezután átterjedhet a periodontiumra, amelyet parodontitisnek neveznek. Ez gyakran olyan tünetekhez vezet, mint az íny visszahúzódása és a rossz lehelet. Az érintettek ekkor azt kockáztatják, hogy a fogfelszínen lévő lepedék mélyen az íny alatt terjed. Az állcsont lebomlik, ami előrehaladott stádiumban fogvesztéshez vezethet.

Hogyan lehet felismerni a fogínygyulladást?

Az ínygyulladás fő veszélye az, hogy túl későn ismerik fel és kezelik. Mert a fogínygyulladást nemigen ismerik fel a nem szakemberek, hiszen nem hoz különösebben megterhelő tüneteket. Az érintett íny vörös és enyhén duzzadt. Ezenkívül a fogak érintése vagy mosása gyakran fogínyvérzést okoz. A fogágygyulladással ellentétben a fogínygyulladás csak az ínyt érinti, a fogágyat nem

Hogyan kezelik a fogínygyulladást?

Mindennek a lényege a különösen alapos szájhigiénia. Ezután a fogínygyulladás általában néhány napon belül megszűnik további szövődmények nélkül. A szokásos napi kétszeri fogmosás az alap. Meglévő ínygyulladás esetén azonban a figyelem inkább azokra a területekre összpontosul, ahol a lepedék felhalmozódik. Ezért a fogselyem vagy az interdentális kefe mindenképpen szerepeljen a napi rutinban. Kifejezetten olyan helyekről távolítják el a káros baktériumokat, amelyekhez nem lehet fogkefével hozzáférni. Az antibakteriális szájvíz teszi teljessé az otthoni rutint.

  • A gyógyteákkal végzett gargarizálás természetes módon támogatja a szájhigiéniát. A zsálya feszesíti az ínyt, a kamilla pedig segít megfékezni a gyulladást. A gyulladt ínyre teafaolajat is kenhet. Az illóolaj fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így segít a gyulladások ellen.
  • A diéta szerepet játszik a kezelésben, amit nem szabad alábecsülni. Bizonyos gyulladáscsökkentő élelmiszerek ellensúlyozzák a fogínygyulladást. Más élelmiszer-összetevők nyilvánvalóan elősegítik a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és a "rossz" baktériumok növekedését.
  • A gyulladást elősegítő élelmiszerek közé tartoznak a szénhidrátok, a telített zsírok, a transzzsírok és a koleszterin. Ezért kerülje a cukrot bármilyen formában, a keményítőt, az állati eredetű élelmiszereket, például a zsíros húsokat, a sajtot és a tojást, a telített zsírokat és bármit, ami sült.
  • Az Omega-3 zsírsavak, rostok, vitaminok, ásványi anyagok és másodlagos növényi anyagok viszont állítólag gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezért a tengeri halak, például a lazac, a hering vagy a szardínia kötelezőek az étlapon. A szója, a dió és a spenót fontos ásványi anyagokat biztosít, a zöldségek pedig jó forrásai a másodlagos növényi anyagoknak.
  • Ha az ínyed a megfelelő szájhigiénia és a kiegyensúlyozott étrend ellenére is tartósan gyulladt, mindenképpen fel kell keresned a fogorvost. Ez tisztázhatja a lehetséges orvosi okokat, például más betegségeket, gyógyszeres kezelést vagy hormonális változásokat.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről