Ínyvérzés: Kiváltó okok, kezelése és otthoni gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A gyakori fogínyvérzés az úgynevezett fogínygyulladás, azaz az ínygyulladás jelzője lehet. Ennek eredményeként fogágygyulladás alakulhat ki. A legrosszabb esetben a fogágy gyulladása akár fogak elvesztéséhez is vezethet. A korai megjelenési formák azonban a legtöbb esetben jól kezelhetők. Az ártalmatlannak tűnő fogínyvérzést azonban semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mi okozza az a fogínyvérzést?

Számos tényező hozzájárulhat a fogínyvérzés kialakulásához. A genetikai hajlam és a stressz mellett a dohányzás egy másik nagyon gyakori ok. Kimutatták, hogy a dohányosoknál több a fogkő és a lepedék, ezért a kialakulás náluk fokozottan fenyegető.

A legtöbb esetben azonban a kiváltó ok a bakteriális plakk a szájban, a fogak között és a nyelv felszínén fészkelődő káros baktériumok hiánya miatt. Ott nagyon gyorsan szaporodnak, mert nincs szükségük oxigénre a túléléshez. Az élelmiszerben lévő cukor és keményítő vagy szénhidrát felgyorsítja és elősegíti ezt a növekedést.

Egy másik lehetséges bűnös a tartós szájszárazság, például bizonyos gyógyszerek szedése miatt. A nyál természetes szájtisztítóként működik, ezért fontos védő funkciója a szervezetnek a káros baktériumok elleni küzdelemben. Egy másik ok lehet a fogselyem első használata. Ha azonban rendszeresen használ fogselymet, a vérző fogíny nagyobb valószínűséggel az ínygyulladás jele, ezért kezelni kell.

Hogyan kezeljük a vérző fogínyt?

Bakteriális fogínyvérzés esetén elsősorban saját kezűleg lehet és kell intézkedni

A hangsúly itt a szájüreg optimális és rendszeres ápolásán van. Az alap, mint mindig, az alapos fogmosás. A fogkefe legyen puha, hogy ne irritálja tovább az ínyt. Baktériumok ellen védelmet biztosító fogkrémmel együtt az ételmaradékok és a lepedék eltávolítására használható. Mivel azonban a fogkefe csak a fogfelület mintegy 70 százalékán éri el a lepedéket, a fogselyem használata is nélkülözhetetlen. Ha érzékeny az ínyed, ügyelj arra, hogy fogkeféd megfelelő tisztítást biztosítson, de mégis legyen gyengéd. A baktériumokkal ellen védelmet biztosító szájvíz és a speciális nyelvtisztító napi használata teszi teljessé az optimális szájhigiéniát.

A megfelelő fogmosási technika is fontos. A klasszikus a KAI módszer, amelyet gyermekek számára fejlesztettek ki. A rágófelületeknél kezdődik, a külső felületekre megy, és a belső felületeken ér véget. A Stillman technika kiválóan alkalmas ínyvisszahúzódás esetén vagy fogászati ​​műtétek után. Ez azt jelenti, hogy a fogkefét az ínytől kezdve 45 fokos szögben, kifelé lefelé forgatva söprögetünk, ezért is hívják söprögető technikának. Az úgynevezett bass technika egészséges és beteg fogínyre egyaránt alkalmas. A rázótechnikának is nevezett módszerrel körkörös vagy rázómozgásokat végeznek az egyes fogakon. Felnőttek számára ez a leggyakoribb ápolási módszer.

Semmilyen körülmények között ne hagyja ki a fájdalomra érzékeny területeket a szájápolási rutinból. Mert csak az átfogó és megfelelő szájhigiénia akadályozza meg a káros baktériumok elszaporodását a szájüregben.

Ha dohányzik és mellette fogínyvérzéstől is szenved, akkor már most abba kell hagynia a dohányzást, és táplálkozási rutinjában is változásokat kell eszközölnie, kerülje a különösen magas cukor- vagy szénhidráttartalmú ételeket.

Ha a fogínyvérzés a szájhigiénia javítása, valamint a nikotin és bizonyos élelmiszerek kerülése után sem javul jelentősen, forduljon fogorvosához. A kivizsgálás során az orvos azonosítani tudja a fogágybetegségeket és meg tudja állapítania megfelelő kezelési módszert.

Tippek és otthoni kezelési módok

A makacs fogínyvérzést házi praktikákkal nem lehet ellensúlyozni. Vannak azonban természetes módszerek a szájápolási rutin teljessé tételére. A fentebb már említett megfelelő táplálkozási rutin betartása mellett a következő élelmiszerek fogyasztása is javasolt mivel a zeller, a sárgarépa és a teljes kiőrlésű gabonák polírozzák a fogakat és csökkentik a lepedéket, ami jót tesz a száj egészségének.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják:

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről