Ínygyulladás: Okok, kezelés és otthoni gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A felnőttek több mint 80%-ánál kimutathatók az ínygyulladás tünetei. A betegség klasszikus tünetei közé tartozik a bőrpír és duzzanat, valamint az ínyvérzés. A kezeletlen lefolyás során a foggyökér és az íny között is rés képződik. Ezekkel a tünetekkel felmerül a gyanú, hogy az íny gyulladt. Ezt a betegséget a szakzsargonban ínygyulladásnak nevezik, és nem szabad alábecsülni. A felületes gyulladás azonban alapos tisztítással gyorsan orvosolható.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a gyulladást, akkor fogágygyulladás alakulhat ki. Az egész periodontium érintett, az íny visszahúzódik és az állcsont összezsugorodik. Időben történő kezelés nélkül az érintett fogak kilazulhatnak, sőt ki is eshetnek. Gondos szájhigiéniával a csont- és fogínyvesztés megállítható, de a folyamatot visszafordítani nem lehet. A parodontitis világszerte az egyik leggyakoribb krónikus betegség.

Az ínygyulladás lehetséges okai

Az íny a legtöbb esetben a rossz szájhigiénia miatt begyullad. A fogfelületeken lerakódások halmozódnak fel. Számos káros baktérium fészkel az úgynevezett lepedékben, és zavartalanul szaporodhatnak, ha nem távolítják el őket azonnal. Ezek a rossz lehelet mellett ínygyulladást is okoznak. Egy kevésbé nyilvánvaló ok lehet a túlzott szájhigiénia. A túl kemény fogkefe, az agresszív fogmosási technikák vagy a fogápoló termékek használata megsérti az ínyt, így a káros baktériumok könnyebben bejutnak az elváltozásokba.

Egyes esetekben hormonális változások, szisztémás betegségek, gyógyszerek vagy táplálkozási hiányosságok is felelősek lehetnek a plakk okozta ínygyulladásért. A hormonális változások a pubertás, a menstruációs ciklus, a terhesség és a menopauza során jelentkeznek, és a fogamzásgátlókhoz hasonlóan súlyosbíthatják a gyulladást.

A szisztémás betegségek, például a cukorbetegség, az AIDS vagy a rák is néha kedvezőtlenül befolyásolják a fertőzést. Bizonyos gyógyszerek ínyvérzést is okozhatnak. Az óvatosság z. B. vérhígító szerekkel vagy egyes fájdalomcsillapítókkal együtt szükséges. És bizonyos tápanyagok, például a niacin vagy a C-vitamin elégtelen bevitele is ínygyulladást okozhat.

Bakteriális és vírusos fertőzések, gombás fertőzések, allergiás reakciók a nem plakk által okozott ínygyulladás lehetséges okai közé tartoznak. Az esetek azonban csak a betegek kis százalékát érintik.

Fogínygyulladás kezelése

A gyulladt íny kezelése általában nem bonyolult, és általában optimalizált otthoni fog- és szájápolást, valamint professzionális fogtisztítást foglal magában. Ha azonban előrehaladott, akkor antibiotikumra vagy műtétre lehet szükség.

Fontos, hogy minden esetben korán reagáljon, és ne vegye félvállról az ínyvérzést, még akkor sem, ha egyéb tünete nincs. Ezért rendszeresen fogorvosi vizsgálatra kell mennie.

Természetes gyógymód?

Az otthoni gyógymódok általában nem helyettesíthetik a fokozott szájhigiéniát, csak kiegészíthetik azt. Az alábbiakban számos lehetséges segítőt talál, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek. Szájvízzel is támogathatod a higiéniádat. Erre kiválóan alkalmas az almaecet, a sós víz vagy az illóolajokból és gyógynövényekből, például zsályából vagy kamillaból készült teák. A kókuszolaj az ínygyulladás otthoni gyógymódjaként is bevált, mert hűsítő hatású és kellemes érzést kelt. Egyszerűen ihat gyömbér- és levendula teát naponta többször, vagy helyezze a megfelelő teatasakokat az íny érzékeny területeire.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről