Mi az ínygyulladás és melyek a tünetei?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Mi az ínygyulladás? Az ínygyulladásban szenvedőknek gyulladt az ínyszövetük a foguk körül. Ezt az állapotot a foglepedékben található baktériumok okozzák.

Mi az ínygyulladás?

Az ínygyulladásban szenvedőknek gyulladt az ínyszövetük a foguk körül. Ezt az állapotot a foglepedékben található baktériumok okozzák.

A normál, egészséges ínynek stabilan kell rögzítenie a fogakat és az alatta lévő csontokat. Az egészséges fogíny különböző színű lehet, a világos bőrűek esetén halvány rózsaszínű, a sötétebb bőrűek esetén szürkésbarnás. Ha ínygyulladásod van, az íny gyulladt, vörös és duzzadt, könnyen vérzik és érzékeny lehet.

Az ínygyulladás általában csekély vagy egyáltalán nem okoz fájdalmat, és előfordulhat, hogy nem veszed észre. Ha azonban nem kezeled, mélyebbre haladhat és súlyosabbá válhat. Néhány embernél az ínygyulladás fogágygyulladássá alakul, ami fogvesztéshez vezethet.

A lepedék egy ragacsos film, amely a fogakon gyűlik össze, különösen a résekben, illetve az érdes vagy törött tömések körül. A lepedékben lévő baktériumok olyan anyagokat termelnek, amelyek károsíthatják a fogínyt. Ha a lepedéket nem távolítják el, az megkeményedik és fogkő képződik. A fogkő okozta durvább felületeken a baktériumok jobban megtapadnak és szaporodnak. Az eredmény még több fogínygyulladás.

Az ínybetegségek és különösen a fogínygyulladás nagyon gyakori. Négy 35 év feletti* felnőttből majdnem háromnak volt már valamilyen fogínybetegsége élete során. Bizonyos csoportok fokozottan ki vannak téve az ínybetegségek kockázatának:

  • Kezeletlen cukorbetegségben szenvedők
  • Állapotos vagy fogamzásgátló tablettát szedő nők
  • Bizonyos gyógyszereket szedők. Egyes vényköteles gyógyszerek az íny túlnövekedését és gyulladását okozhatják. Ide tartoznak az epilepszia elleni gyógyszerek, a ciklosporin és a kalciumcsatorna-blokkolók.

Az ínygyulladás tünetei

Vörös, duzzadt, könnyen vérző fogínyt észlelhetsz

Diagnózis

Fogorvosod megvizsgálja az ínyed, és megkeresi a fogkőlerakódásokat a fogaidon és az ínyvonal alatt. A fogorvos a vizsgálat során rögzíti azokat a helyeket is, ahol az íny vérzik. Fontos, fogorvosodnak tudnia kell, milyen gyógyszereket szedsz! Lehetséges, hogy valamelyik hozzájárulhat a fogínygyulladásodhoz.

Az ínygyulladás várható időtartama

Az ínygyulladás körülbelül egy héten belül megszűnhet, ha elkezded a megfelelő napi szájhigiéniát. Ha a plakk továbbra is felhalmozódik, a fogínygyulladás valószínűleg tovább marad, előrehaladhat és parodontitissé válhat, amely a fogak körüli támasztószövetek és csontok elvesztéséhez vezethet.

Megelőzés

Naponta kétszer moss fogat, utoljára este és még egyszer. Naponta legalább egyszer használj fogselymet. Győződj meg arról, hogy az igényeidnek megfelelő fogkefét használsz. Fogorvosod tanácsot is ad, hogy melyik lesz a számodra legmegfelelőbb.

Fogorvosod meghatározza, hogy milyen gyakran kell fogaid professzionális tisztításnak alávetni. Ez segít eltávolítani a lepedéket a száj nehezen elérhető részeiről, és eltávolítja a már kialakult fogkövet is.

Gingivitis kezelése

Az ínygyulladás visszafordítható, ha minden nap eltávolítod a fogaihoz tapadt és szaporodó baktériumokat. A fogorvosi rendelőben alapos tisztítást kapsz. Ennek a tisztítási eljárásnak egy részét fogkőeltávolításnak is nevezik. Fogorvosod vagy a dentálhigiénikus el tudja magyarázni a fogmosás és fogselyem használatának leghatékonyabb módszereit. Ha a fogínygyulladás parodontitissé fejlődött, további kezelésre lesz szükséged. Csak a fogorvos tudja meghatározni, hogy az ínybetegség melyik szakaszában van.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Ha azt veszed észre, hogy fogmosás közben vérzik az ínyed, fordulj fogorvoshoz.

Prognózis

A kilátások kiválóak, ha elkezded a megfelelő napi szájápolási rutint. A tünetek akár egy hét alatt is eltűnhetnek.

*Felnőtt Fogászati ​​Egészségfelmérés, 2009

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről