Mit jelent ha fogínyvérzést és fájdalmat tapasztalsz?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Kinek ne lenne ismerős érzés? Egy kis vér a fogkrém kiköpésekor, nagyon kevesekben ébreszt gyanút. A gyakori fogínyvérzés pedig fogágygyulladásra, azaz a fogrendszer gyulladására utalhat, ami a legrosszabb esetben fogvesztéshez is vezethet. De ne ess azonnal pánikba, a Hamburgi Fogászati ​​Egyesület szerint a parodontosis korai jelei a legtöbb esetben jól kezelhetők. Azonban semmiképpp sem szabad figyelmen kívül hagyni a látszólag ártalmatlannak tűnő fogínyvérzést.

Hogyan jelentkezik az ínyvérzés?

Az ulmi egyetemi kórház kutatása szerint, a felnőttek több mint 80%-ánál fellelhetők az ínygyulladás jelei. Meglepően a magas ez az érték. Gondoltad volna? A betegség klasszikus tünetei közé tartozik az íny vörössége és duzzanata, valamint az ínyvérzés. A legtöbb esetben az úgynevezett lepedék, azaz az ínyen vagy a fogak közötti hézagokban kialakuló bakteriális lepedék a felelős az ínyvérzés kialakulásáért. Ami egész gyakran a rossz szájhigiéniára vezethető vissza, de vannak olyan speciális baktériumok és egyéb kockázati tényezők is, mint a cukorbetegség, a stressz és a dohányzás, amelyek különösen kedveznek a betegség kialakulásának.

Milyen kockázatai lehetnek a fogínyvérzésnek?

Mint korábban említettük, a fogínyvérzés a rossz lehelet mellett a fogínygyulladás egyik tünete lehet. Amiből fogágygyulladás alakulhat ki. A fogágygyulladást mindig megelőzi a fogínygyulladás, de nem minden ínygyulladásból kell, hogy fogágygyulladás alakuljon ki. A betegség pontos lefolyásáról a Német Parodontológiai Társaság (DGParo) honlapján olvashatsz bővebben. Szeretnénk tisztázni, hogy miért kell komolyan venni a vérző fogínyt, és miért kell kezelni (vagy kezeltetni) azt. A magyarázat egyszerű: a kezeletlen vagy túl későn felfedezett parodontitis fokozatosan tönkreteszi a fogágyat és az állcsontot, ami kezdetben a fogak meglazulásához, végső soron pedig a fogak elvesztéséhez vezethet. A Kötelező Egészségbiztosító Fogorvosok Országos Szövetsége (KZBV) is úgy véli, hogy egy ilyen gyulladás következtében a baktériumok az egész szervezetben elterjedhetnek, és így kockázatokat jelentenek az általános egészségre nézve is. A fogágygyulladással összefüggésbe hozhatóak más betegségek is, különösen magas a kockázata a stroke, a keringési rendellenességek és a koraszüléseknek is.

Mivel a fogorvos korai stádiumban képes felismerni és kezelni az ínygyulladást, azt javasoljuk, hogy keresd fel mielőbb fogorvosod, ha olyan tüneteket észlelsz, mint a gyakori fogínyvérzés és a rossz lehelet, amik fogínygyuladásra utalhatnak.

Mit tehetsz a fogínyvérzéstől szenvedsz?

Mint minden szájüregben jelentkező bakteriális panasz esetén, a rendszeres és alapos fogmosás itt is csodákra képes. Egy három hónaposnál nem régebbi fogkefe és egy a baktériumok ellen védelmet biztosító fogkrém segítségével nagy mennyiségű ételmaradékot és lepedéket távolíthatunk el, amelyek a fogínyvérzést és az ezzel járó fogínygyulladás okozói. A helyes technika itt a be-all és end-all, mert nem csak az összes fogfelületet, hanem a köztük lévő tereket is el kell érni. Ehhez használhatsz kiegészítésképp fogselymet is. A fogorvosok azt javasolják, hogy naponta kétszer-háromszor moss fogat legalább három percig. De vigyázz, nem szabad túl nagy erőt kifejteni a fogakra a fogmosáskor, mivel így könnyen megsérülhet az amúgy is érzékeny íny területe. Ha az íny már sérült, akkor törekedni kell a különösen kíméletes és gondos tisztításra, különben a baktériumok tovább szaporodhatnak. Az íny felsértésének elkerülése érdekében használj lágy sörtéjű fogkefét.

Javasoljuk, hogy a mindennapos szájápolási rutinod részeként használj nyelvtisztítót. Egy speciális nyelvkaparóval kíméletesen és hatékonyan távolíthatod el a nyelv felszínéről a lerakódásokat, amelyek gyakran felelősek a kellemetlen leheletért. A szájápolás során tehát nyelvet sem szabad kihagyni a tisztítás alól.

Ha a szájápolási rutin javítását követően sem múlik el néhány nap múltán a fogínyvérzés, akkor fogászati ​​kezelést kell igénybe venned. Ha fogínyvérzésed van azt tanácsoljuk, hogy, ne ess pánikba, hanem vedd komolyan és foglalkozz a problámával minél előbb. Mivel a fogágygyulladás a fogászati ​​ellenőrzések során a korai stádiumban felismerhető és kezelhető. Ezért fontos, hogy mindenképpen rendszeresen látogassd meg a fogorvosod!

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről