Hogy néz ki egy normális, egészséges nyelv?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A rossz leheletet okozó baktériumok mintegy 60-80 százaléka a nyelv felszínén található. Ez áll a Német Parodontológiai Társaság közleményében. A halitosis, a rossz lehelet szakorvosi megnevezése, valódi személyes teherré válhat, és a legrosszabb esetben akár társadalmi elszigetelődéshez is vezethet. A nyelv bakteriális bevonataihoz hasonlóan azonban gyakran elkerülhető és leküzdhető néhány egyszerű trükkel. A következőkben a nyelv funkcióival szeretnénk megismertetni téged, itt megtudhatod, hogy milyen az egészséges nyelv, milyen elszíneződések alakulhatnak ki a nyelv felszínén, mi okozhatja például a barna nyelvet, és mit tehetsz a kialakuló a lepedék megelőzése érdekében.

Mint más érzékszerveinknek, a nyelvnek is számos funkciója van, amit itt csak érintőlegesen fogunk imsertetni. A Kötelező Egészségbiztosító Fogorvosok Országos Szövetségé szerint a nyelv fő funkciói a táplálék elosztása, a szájüreg megtisztítása, a beszéd, a nyelés, az ízlelés, valamint a káros toxinok vagy élelmiszerek elleni védekezés.

Az egészséges nyelvnek halvány rózsaszínnek, nedvesnek és kissé érdesnek kell lennie. A nyelven található vékony (!) fehér filmréteg, amely könnyen eltávolítható vagy magától elpárolog, szintén normális. Ez a bevonat ételmaradékból, endogén nyálkahártyából, csírákból, papillacsúcsokból és régi sejtekből áll. Önmagában nem veszélyes, de ideális esetben naponta el kell távolítani a nyelv tisztítása során – már csak azért is, hogy megelőzzük a kellemetlen szájszagot, és olyan friss érzést tapasztaljunk a szájban, amelyet már nem akarunk nélkülözni.

Léteznek különböző színű bevonatok, amelyek elsősorban a nyelvet teszik csúnyán, ugyanakkor a jelzőszínek mögött meghúzódó esetleges betegségekről is felvilágosítást adhatnak. Az átmeneti elszíneződés általában teljesen ártalmatlan, és előfordulhat például áfonya elfogyasztása után. Fontos a maradandó elszíneződés helyes értelmezése. A Deutsche Apotheker Zeitung egyik cikke kifejti, hogy a sárgás bevonat epehólyag- vagy májbetegségre utalhat. A barna nyelvet ritka vesebetegségek okozhatják. A vastag fehér bevonat viszont gyomor-bélrendszeri betegségre vagy vírusfertőzésre utal, míg a vörös nyelv például az alultápláltság jelzője lehet. A lista szinte a végtelenségig folytatható. A nyelvproblémákról és azok lehetséges okairól a Deutscher Apotheker Verlag gyógyszertári portálján található cikkből tájékozódhat.

Tudnod kell, hogy sok baktérium halmozódik fel a nyelv hátsó részén, mert a nyelv durva és dombos felülete miatt számos bemélyedést található rajta. Ezekben a bemélyedésekben különösen jól érzik magukat azok a káros baktériumok, amelyeknek nincs szükségük oxigénre a túléléshez. A normál fogmosással útján nem tudjuk eltávolítani ezeket a nyelv felszínén megtelepedő baktériumokat, így azok zavartalanul el tudnak szaporodni a nyelven. Ami viszont az ínybetegségek kialakulásának fokozott kockázatához vezet, ami parodontitishez, azaz fogágy gyulladásához vezethet. A fogvesztés e fertőző betegségek egyik súlyos következménye, ezért elengedhetetlen az optimalizált szájhigiénia.

Bár a megfelelő fogkefével, fogkrémmel (lehetőleg antibakteriális) és a fogközi fogselymekkel való fogmosás a szájhigiénia alapja, ez nem elegendő. Ezen kívül mindenképp be kell iktatnia a nyelvtisztító kaparót a napi szájhigiénés rutinjába.

Ez speciális dúcjaival és lamelláival kíméletesen, hatékonyan és tartósan távolítja el a nyelvről a gyulladást elősegítő bakteriális bevonatokat. Annak érdekében, hogy a természetes öklezőreflex ne akadályozza a tisztítást, a nyelvkaparó különösen lapos formájú, ami jelentős előnyt jelent a fogkefével szemben. A nyelvtisztító használata eleinte megszokást igényelhet, de rövid idő után megtérül. Nyelvének tisztításához nyújtsa ki messzire a tükör előtt, és használja a nyelvtisztító dörzsölt oldalát, hogy antibakteriális fogkrémet kenjen a nyelve hátsó részére. Ezután mozgassa a kaparó lamellás oldalát a nyelv hátsó részén található legmagasabb látható ponttól a nyelv hegyéig, és közben húzza lefelé a bakteriális lepedéket. Alaposan, de óvatosan járjon el, hogy ne sértse meg a nyelv hátsó harmadában lévő érzékeny papillákat, és ne keltsen öklendezési késztetést. Ez a folyamat a legtöbb esetben megakadályozza a barna, fehér vagy sárga nyelvek megjelenését.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről