Dohányzás és fogínyproblémák Hogyan károsítja a dohányzás az ínyt?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Köztudott, hogy a dohányzás káros az egészségre. Nem hiába hívják fel ma már a cigarettásdobozokon a különböző egészségügyi kockázatokra a figyelmet különféle matricákkal. Nem meglepő módon a dohányzás az ínybetegségek fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. Ez általában súlyosabb dohányosoknál jelentkezik, és nehezebben kezelhető. A kockázat pedig annál nagyobb, minél többet és minél tovább dohányzik valaki. A jó hír azonban az, hogy a dohányzás abbahagyása után a már okozott károk egy része visszafordítható.

Pontosan hogyan károsítja az ínyünket a dohányzás?

Leegyszerűsítve, a nikotin egyik mellékhatása a teljes szájnyálkahártya érszűkülete, beleértve az ínyt is, amely egyszerűen nem kap elegendő vért. Ez különösen a tervezett vagy már elvégzett beültetések esetén jelent problémát. Mivel a dohányosok sebgyógyulása is lényegesen lassabb, a gyulladás kockázata jelentősen megnő. Dohányzókban a parodontitis gyakran súlyosabb és gyorsabban halad előre, ami a legrosszabb esetben még nagyobb fogvesztéshez vezethet.

Az ínygyulladást (ínybetegség) a szájban lévő plakk baktériumai okozzák. A fertőzés elleni küzdelem megnehezíti a dohányosokat, mivel a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége gyengül. A gyógyulási folyamat a meglévő fogínykárosodás esetén is késik.

Egy másik ok, amiért a dohányosok fokozott kockázatnak vannak kitéve, az, hogy a dohányzás elfedheti az ínybetegség jeleit. Az ínygyulladás gyakori tünete a fogmosás és a fogselyem használata során jelentkező fogínyvérzés. Az íny rossz vérkeringése miatt azonban ezt a korai figyelmeztető jelet a dohányosok nem feltétlenül veszik észre.

Az egészséges fogíny rózsaszín. Ha a szín vörösre változik, az ínybetegségre utalhat. Ez a figyelmeztető jel azonban észrevétlen maradhat, mert az erős dohányosoknak gyakran szürke és elszíneződött az ínyük.

Az ínybetegség rosszabb lehet a dohányosoknál, mivel a korai figyelmeztető tünetek hiánya késleltetheti a betegség súlyosabb stádiumában történő felismerését. A dohányzás emellett csökkenti a szervezet azon képességét, hogy felvegye a harcot és gyógyítsa a szájban lévő fertőzéseket. Ezért előfordulhat, hogy a kezelés nem lesz olyan sikeres, mint a nemdohányzóknál. És eltekintve az esetleges késői hatásoktól, mint például a fogvesztés, a fertőzés mindig befolyásolja az általános egészségi állapotot. Ezért a dohányosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk szájhigiéniájukra és ínyükre.

A megelőzés módjai

Mindig jó ötlet leszokni a dohányzásról. Súlyos fogínybetegségben szenvedők számára pedig sokkal több előnnyel jár. Ezen kívül feltétlenül járjon el a fogorvosi rendelőbe rendszeres ellenőrzésekre, és a professzionális fogtisztítás mellett gondoskodjon a szájüreg otthoni gondozásáról is. Ez magába foglalja a napi kétszeri alapos fogmosást fogkefével és fogselyem segítségével. Sok káros baktérium előszeretettel fészkel a nyelv felszínén lévő mélyedésekben. Ezért ne felejtse el megtisztítani a nyelvét egy speciálisan kialakított nyelvkaparóval. Végül javasoljuk, hogy iktasson be egy antibakteriális szájvizet a rutinjába, hogy elpusztítsa a káros baktériumokat a szájban. Ez a leheletet is felfrissíti, a fluorid tartalmú szájvizek esetében pedig további védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. A száj öblítése ezért a dohányosok szájhigiéniájának elengedhetetlen része.

Az össes preventív szájápolási módszer kiegészítéseként mindig legyen tudatában a dohányzás fokozott kockázatával és a ínyre kifejtett káros hatásával. Fontolja meg a dohányásról törénő leszokást, ha a parodontitis első tünetei jelentkeznek!

Ossza meg ezt a blogcikket!

Dohányzás és fogínyproblémák
Hogyan károsítja a dohányzás az ínyt?

 

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről