Fájdalom a szájban: Okok, kezelés és otthoni gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A szájsebek nemcsak bosszantóak, hanem rendkívül fájdalmasak is lehetnek. Extrém esetben még a táplálékfelvételt is megakadályozzák. De hogyan is keletkeznek valójában? Először is hangsúlyozni kell, hogy a száj területén fellépő irritációk általában fájdalmasak, de viszonylag ártalmatlanok. Csak rendkívül ritkán jelzik súlyosabb betegségeket, mint pl. b.daganat. Ennek ellenére kényelmetlenek és súlyosan korlátozhatják az életminőséget. Ezért érdemes egy pillantást vetni az okokra és a kezelési módszerekre.

Hogyan alakulnak ki a szájsebek?

A szájnyálkahártya gyulladása gyakran a túl kemény fogkefék vagy más betegségek tüneteit kísérő következményekkel jár. A leggyakoribbak az úgynevezett afták. Ezek önálló betegségek, és gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. A fájdalmas, sárgás-fehér bevonatú és vörös szélű hólyagok a szájnyálkahártya leggyakoribb betegségének számítanak. Az okuk gyakran nem tisztázott, de vannak olyan kockázati tényezők, amelyek elősegíthetik a sebek, hólyagok kialakulását a szájnyálkahártya gyulladt területein. Különböző tudományos források szerint az érintettek 40 százalékánál előfordult már a családban a jelenség, ami genetikai hajlamra utal. Állítólag a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása is elősegíti az afták kialakulását intolerancia esetén.

A gyulladás lehetséges okai között szerepel a stressz és az alváshiány is. Bizonyos ételek, mint például a csokoládé, eper, paradicsom és sajt, valamint a forró italok szintén irritációt okozhatnak a szájüregben. A túl durva fogmosás, a túl kemény fogkefék vagy a problémás fogmosási technika okozta mechanikai eredetű elváltozások néha felelősek a sebekért, csakúgy, mint a fogszabályzó vagy fogsor irriáló ponjai. A vas, a folsav és a cink hiánytünetei is lehetségesek. Mivel a nyál hidratálja és védi a szájnyálkahártyát, a szájsebek néha bizonyos gyógyszerek kellemetlen mellékhatásai is, amelyek gátolják a nyálfolyást és elősegítik a szájszárazságot.

Mit lehet tenni a fájdalmas foltok ellen a szájban?

A kellemetlen égő érzés a szájban általában néhány héten belül magától elmúlik. Ezalatt azonban ügyelnie kell arra, hogy a gyulladt szájnyálkahártyát a lehető legkevésbé irritálja. Ez konkrétan azt jelenti, hogy kerülni kell a különösen forró és durva ételeket, valamint a savanyú és sós ételeket, valamint az intenzív fűszereket. A szénsavat is el kell távolítania az étrendjéből, ha fájdalmas hólyagjai vannak.

Ha tünetei vannak, ügyeljen a különösen alapos szájhigiéniára is, nehogy baktériumok telepedjenek meg a sérült szájüregben. Napi kétszeri fogmosás SLS nélküli fogkrémmel javasolt. Ezenkívül rendszeresen használjon fogselymet a fogközökre, nyelvkaparót a nyelv felszínén lévő baktériumok ellen, és baktériumok ellen védő szájvizet, ha lehetséges alkohol nélkülit. Az is segít, ha minden étkezés után vízzel kiöblítjük a szájat.

Ha a tünetei néhány nap múlva sem múlnak el maguktól, vagy ha gyakran vagy ha gyakran vannak sebek a szájában, mindenképpen forduljon fogorvosához. Ezzel kezdetben lokálisan, de súlyosabb betegség progresszió esetén szisztémásan is kezelhető az afta vagy más betegségek gyógyszeres adásával.

A legjobb otthoni gyógymódok

Egyes otthoni gyógymódok felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot. Íme néhány olyan természetes gyógymód, amelyek már megtalálhatók a ház körül, amelyek segítenek enyhíteni a gyulladással kapcsolatos fájdalmakat: teafaolaj, aloe vera, rebarbara kivonat, körömvirág kivonat, kamilla kivonat és szódabikarbóna (vízzel keverve paszta formájában).

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről