Hólyagok a nyelven: Kezelés és okai

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Ki ne ismerné őket? Azok a kis, csúnya hólyagok a nyelven, amelyek többnyire teljesen ártalmatlanok, de elviselhetetlen fájdalmat okozhatnak. Gyakran néhány napon belül maguktól elmúlnak, és csak átmenetileg érintik az érintetteket. Néhányan azonban különösen makacsak és annyira fájnak, hogy a szenvedők átmenetileg képtelenek megfelelő ételt enni. Különféle kiváltó okok léteznek, és néha csak az kell, hogy véletlenül megharapja a nyelvét. De komolyabb betegségek is állhatnak mögötte.

Mik ezek a buborékok és hogyan keletkeznek?

A nyelv felszínén természetesen apró dudorok vannak. Az úgynevezett papilláknak különböző típusai vannak, és a legtöbb ízlelőbimbót tartalmaz. Ezek a kis dudorok elég nagyok ahhoz, hogy szabad szemmel is láthassák, de néha megduzzadhatnak irritáció, gyulladás vagy véletlen harapás következtében. A tünetek azonban általában maguktól elmúlnak.

Az élelmiszerek, vegyszerek, alultápláltság, dohányzás, alkoholfogyasztás, lepedékképződés vagy fogászati ​​​​munka okozta irritáció is átmenetileg megnövelheti a papillákat. A hólyagok, duzzanatok és fekélyek egyéb okai közé tartozik az afta, amelyet önálló betegségként forgalmaznak, bakteriális fertőzések, immunrendszeri rendellenességek vagy herpesz. Az afták oka még mindig nem tisztázott véglegesen. Csak néhány olyan szempont ismert, amely elősegítheti a fájdalmas hólyagok kialakulását. Ide tartoznak azok a genetikai körülmények, amelyek családon belüli felhalmozódáshoz vezetnek, valamint a szájnyálkahártya mechanikai sérülései a durva ételek vagy a túl kemény fogkefék miatt, illetve a meleg ételek vagy forró italok okozta égési sérülések. A rosszul illeszkedő fogszabályzók vagy protézisek okozta elváltozások, az immunrendszer terhelése, a gyógyszerek, a stressz és a vas-, cink-, folsav- vagy B12-vitamin hiánya szintén a bosszantó hólyagok előidézője. További kockázati tényezők a különösen fűszeres ételek és a krónikus gyulladásos bélbetegség. A kemoterápia vagy sugárterápia során a hólyagok a számos mellékhatás egyikeként jelentkeznek. A különböző szájszárazságot okozó gyógyszerek szedése pedig jó feltételeket teremt a hólyagosodáshoz.

Az afták nemcsak a nyelven, hanem a szájnyálkahártya teljes területén fordulnak elő, és fehéres bevonat jellemzi őket hólyagok formájában. Mivel általában maguktól gyógyulnak, általában teljesen ártalmatlanok.

Mit tehetsz, ha hólyagok jelennek meg a nyelveden A célzott megelőzés sokat tehet előre. Például kerülnie kell az irritációt és a gyulladást kiváltó tényezőket. A sportolás közben használt fogvédő megakadályozhatja, hogy elharapja a nyelvét. Ezen túlmenően, a különösen fűszeres ételek, a kemény, pörgős ételek és a túl kemény fogkefék kerülése megelőző lehetőség a különösen érzékeny nyálkahártyák esetében.

Ha a fájdalmas területek megvannak, a gyors sebgyógyulás érdekében szájvízzel és sós vízzel történő öblítés javasolt. Fájdalomcsillapítónak tartják a természetes segédanyagokat is, mint a zeller vagy a sárgarépalé és a kamilla. A bőséges vízivás és a gyulladt terület meleg sós vízzel történő öblítése szintén természetes módon támogatja a gyógyulási folyamatot. A gyógyszertárban pedig vény nélkül kapható gyógyszerek, például orális érzéstelenítő gélek és a sebekre alkalmazott gyógyszerek is kaphatók.

A lényeg azonban az alapos és optimalizált szájhigiénia, mivel a baktériumok késleltethetik a sebgyógyulást. A szájüreg rendszeres ápolása és tisztítása magában foglalja a napi kétszeri fogmosást fogkefével és fogselyem segítségével. Győződjön meg arról, hogy a fogkefe megfelelő keménységű, hogy elkerülje a további irritációt és sérüléseket. A baktériumok elleni védelmet biztosító szájvíz elpusztítja a kórokozókat, a speciálisan a nyelv felszínére kifejlesztett nyelvkaparó pedig eltávolítja az ott különösen jól érezhető baktériumokat.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Hólyagok a nyelven: Kezelés és okai

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről