A fogfájás megelőzése a terhesség alatt

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Fogfájás a terhesség alatt

Ha gyermekvállalást tervez vagy már várandós, egyeztessen egy időpontot fogorvosával! Ez a tanács meglepő lehet az Ön számára – elvégre nincs közvetlen kapcsolat a fogai és a terhessége között. A terhesség azonban fokozott kockázatot jelent a szájürege egészségére. A hormonális változások, az étkezési szokások megváltozása és a nem megfelelő szájhigiénia kockázati tényezők. Annak elkerülése érdekében, hogy a terhesség alatt megfájduljon a foga, vagy más fogászati problémái legyenek, a fogászati szűrés javasolt.

Biztonságot nyújt a fogászati szűrés

Fogorvosok és szülészorvosok egyaránt egyetértenek abban, hogy a nőknek javasolt a terhesség előtt fogászati szűrővizsgálaton részt venni. Ez lehetővé teszi a fogorvosának, hogy alaposan megvizsgálja és megtisztítsa az Ön fogait, valamint kezelje a meglévő fogászati problémákat. Ez azt jelenti, hogy eggyel kevesebb dolog miatt kell aggódnia kilenc hónapig. Ha Ön már terhes, jelentkezzen a már egyeztetett fogászati vizsgálaton!

Ha megfájdul a foga vagy ínyproblémái vannak a terhessége alatt, ne várjon addig, amíg a baba megszületik. Az első tünetek észlelésénél kérjen időpontot fogorvosától. Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos és szájsebész (https://babafalva.hu/fogtomes-foghuzas-erzestelenites-terhesseg-alatt-lehet-vagy-sem/) megerősíti, hogy a fogorvosnál tett látogatások és ennek során a legtöbb fogászati beavatkozás, a röntgenfelvétel készítése és a helyi érzéstelenítők beadása nem jelentenek kockázatot a terhesség alatt. Tájékoztassa fogorvosát arról, hogy terhessége melyik időszakában van, szed-e gyógyszert, vagy ha az Ön esetében veszélyeztetett terhességet állapítottak meg!

A fogszuvasodás megelőzése

Akkor alakul ki fogszuvasodás, ha a szájban levő baktériumok az elfogyasztott ételek cukortartalmából savakat képeznek, és ezek idővel károsítják a fogzománcot. Terhesség alatt Ön hajlamosabb a fogszuvasodásra, melynek okai a következők: A fagylalt, ecetes uborka és hasonló élelmiszerek iránti fokozott vágy fogékonnyá teszi a fogait a "savas támadásokra" és a szájhigiénia elhanyagolása szintén okozhat szuvasodást. Az ez idő alatt a szájában vagy a szájflórában megtelepedő baktériumok sokkal savasabbak és a reggeli rosszulléttel járó hányás szintén növeli a sav mennyiségét, mely a fogzománcot védtelenné teszi.

A fogszuvasodás elkerülése érdekében a nap folyamán rendszeresen mossa fogát puha sörtéjű fogkefével és fluoridtartalmú fogkrémmel. A cukros ételek fogyasztását csökkentse a minimumra, és ha úgy érzi, valami édesre van szüksége, azt a főétkezések után fogyassza. Amikor nem tud étkezés után fogat mosni, öblítse ki a száját vízzel és fogselymezzen, ahogy azt a terhesség előtt is tette. Ha reggeli rosszulléttől szenved, tanácsos kiöblíteni a száját egy csipet szódabikarbónával és egy kis vízzel hányás után, hogy semlegesítse a gyomorsav maradékát a szájban.

A fogínygyulladás megelőzése

Nem szokatlan a terhes nők körében, hogy fogmosás vagy a fogselyem használata közben ínyvérzést tapasztalnak. A hormonális változások növelik az ínygyulladás előfordulását, ezt terhességi ínygyulladásnak nevezzük. Annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy ez az állapot sokkal súlyosabb ínyproblémákhoz vezessen, ápolja otthon alaposabban fogait, használjon antibakteriális szájvizet és menjen gyakrabban fogkőleszedésre, hogy elkerülje a sérülékeny íny gyulladását!

A második trimeszterre jellemző a fogak közötti íny duzzanata, melyek gyakran véreznek, ez a felhalmozódó lepedék következménye. Vegye fel fogorvosával a kapcsolatot, ha terhességi ínygyulladása van, a jó hír, hogy szülés után ez megszűnik.

A terhesség egy másik, kevésbé gyakori komplikációja a fogak kilazulása. Szakértők (https://femiramis.hu/noi-egeszseg/a-hormonvaltozas-megnoveli-foginybetegseg-kockazatat/) szerint a terhességi hormonok átmenetileg megváltoztatják az ínyt, ami azt jelenti, hogy a fogak kilazulása a terhesség alatt a hormonális változásokkal van összefüggésben. Ha fogai kilazulását észleli, vegye fel fogorvosával a kapcsolatot!

Az Ön fogainak egészsége összefüggésben van magzata általános egészségével. Ezért a fogorvosok és a nőgyógyászok arra ösztönzik a nőket, hogy kezeljék prioritásként szájuk egészségét, hogy a terhesség annyira biztonságos és egészséges legyen, amennyire csak lehetséges.

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről