Fogínygyulladás: okok, kezelés és házi gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Az Európai Parodontológiai Szövetség szerint a fogínybetegség világszerte az egyik leggyakoribb betegség. Ha Önnél a fogínybetegség tünetei (az alábbiakban részletezzük) jelentkeznek, keresse fel fogorvosát! Addig is, amíg eljut fogorvosához, néhány házi gyógymód kipróbálását javasoljuk a kellemetlenségek enyhítése érdekében.

Mit nevezünk ínybetegségnek (gingivitisz)?

Az ínybetegség általában a rossz szájhigiénia következménye. Akkor alakul ki, amikor a baktériumos lepedék, ez a ragadós anyag hozzátapad a fogakhoz és összegyűlik az íny vonalánál, valamint a fogak között. Ha a lepedéket nem távolítjuk el, fogkővé keményedik, amit csak professzionális fogtisztítással lehet eltávolítani.

A lepedék és a fogkő is okozhat gingivitiszt. Ha nem kezeljük, a gingivitiszt, ráterjedhet a csontra és fogágygyulladást, periodontitiszt okozhat. Utóbbi a fogínygyulladás egy előrehaladottabb állapota, amely a fogak elvesztéséhez vezethet.

Melyek az ínybetegség tünetei?

Az Európai Parodontológiai Szövetség információi szerint az alábbiak lehetnek a fogínybetegség jelei:

  • Irritáció, az íny vörös és duzzadt.
  • Vérző íny.
  • Az ínyből genny szivárog.
  • Kellemetlen íz a szájban vagy tartósan fennálló rossz lehelet.
  • Fehér foltok/plakkok az ínyen.
  • Ínyvisszahúzódás, a fognyakról visszahúzódó íny.
  • A fog(ak) meglazulása, amelyet a fogak közti rések növekedése jelez.

Melyek az ínybetegség kockázati tényezői?

Az ínybetegség bárkit érinthet, de bizonyos tényezők növelhetik a kockázatát. A dohányosoknál például erősen nő annak a valószínűsége, hogy periodontitiszük lesz. A cukorbetegek szintén nagyobb veszélyben vannak, mivel a diabétesz beleavatkozik a szervezet gyulladásos folyamatainak kezelésébe. További kockázati tényezők az alábbiak:

  • 40 vagy feletti életkor.
  • Nem megfelelő táplálkozás.
  • Stressz.
  • A terhességhez vagy a menopauzához kötődő hormonális változások.

Hogyan előzhetem meg az ínybetegség kialakulását?

Dr. Gera István a rendszeres szájhigiéniás rutin kialakítását javasolja, amely magába foglalja a fogmosást, a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatát. Ezenkívül fogkőeltávolítás miatt rendszeresen fel kell keresnie fogorvosát. Továbbá egészséges íny esetén megelőzés céljából használhat szájzuhanyt, amely segíthet a nehezen eltávolítható baktériumokkal teli lepedék eltávolításában a fogak közül.

Melyek az ínybetegség házi gyógymódjai?

Vegye figyelembe, hogy az itt felsorolt házi gyógymódok egyike sem helyettesítheti a fogorvosi vizsgálatot! Azonban, addig is, amíg fogorvosi időpontjára vár, kipróbálhatja ezeket, hogy a kellemetlen tünetei enyhüljenek.

Tea

Nyomjon óvatosan teafiltert a fájdalmas ínyrészre. A fekete teának antibakteriális, míg a borsmentának, kamillának és zöld teának gyulladásgátló hatása van. Egyszerűen forralja fel a teát, hűtse le a hűtőben, majd tegye az ínyére!

Meleg, sós víz

A házilag készített sós víz megnyugtatja a gyulladt ínyt, csökkenti a fájdalmat és a baktériumok szaporodását. Adjon egy teáskanálnyi sót meleg vízhez, öblögessen vele, majd köpje ki!

Szódabikarbónás víz

Öblögessen, mossa meg fogait és az ínyét szódabikarbónás vízzel, hogy semlegesítse az ínyszövetet irritáló savas közeget!

Aloe vera gél

Alkalmazzon belsőleg használható aloe verát az ínyen a vérzés és a duzzanat csökkentésére!

Teafaolajat tartalmazó szájvíz

A teafaolaj ismert antibakteriális hatásáról és számos vizsgálatban igazolták, hogy csökkenti a káros szájüregi baktériumok szaporodását. Adjon legfeljebb három csepp teafaolajat egy pohár meleg vízhez, öblögessen ezzel 30 másodpercig, majd köpje ki! Ügyeljen a hígításra, mivel nagy koncentrációban a teafaolaj allergiás reakciókat válthat ki!

Zsályás szájvíz

Kutatások szerint a zsálya antibakteriális és gyulladásgátló hatású, és csökkenti a lepedék kialakulását előidéző baktériumok szaporodását. Zsályás szájvíz készítéséhez adjon két evőkanálnyi friss zsályát vagy egy evőkanálnyi szárított zsályát forrásban lévő vízhez! Áztassa 10 percig, szűrje le, majd hagyja kihűlni!

Ne alkalmazza a fent említett házi gyógymódokat, ha allergiás bármelyik összetevőre!

Mely ínyápoló termékek segíthetnek az ínybetegségek esetén?

A házi gyógymódok mellett használhat antibakteriális ínyápoló termékeket is az ínybetegségek ellen.

Antibakteriális szájvizek és fogkrémek

Ínybetegség esetén segíthet, ha naponta kétszer antibakteriális fogkrémet és antibakteriális szájvizet használ. Ennek oka az, hogy az ínybetegség fő oka a lepedék, ami baktréiumokból áll.

Ne feledje, hogy néhány antibakteriális szájvíz csak korlátozott ideig használható, ezért ellenőrizze a termék használati utasítását és tartsa be azokat a biztonságos használat érdekében!

Az ínybetegség a korai stádiumaiban visszafordítható, ezért fontos, hogy azonnal kezelni kezdjük. Használja ezeket a házi gyógymódokat, vagy alkalmazzon recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót a fájdalom és a kellemetlen érzés ideiglenes kezelésére, valamint kérje ki fogorvosa tanácsát amilyen gyorsan csak lehet!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről