Mi az a foglepedék és hogyan tudok tőle megszabadulni?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A megfelelő szájhigiénia nem csak az ebéd utáni lehelet felfrissítését szolgálja. Lehet, hogy hallottál már a lepedék elleni szájápoló termékekről, vagy a fogselyem használatának fontosságáról, de mi is az a plakk vagy foglepedék? Ebből az útmutatóból megtudhatod, mi az a lepedék, és hogyan távolíthatod el, illetve akadályozhatod meg, hogy károsítsa fogaid.

Mi az a foglepedék?

A plakk vagy foglepedék – más néven biofilm – a fogakon felhalmozódott baktériumok színtelen rétege. Amikor szénhidrátokkal teli ételeket eszünk, a szánkban lévő baktériumok ezekkel a szénhidrátokkal táplálkoznak, és savakat termelnek. Az American Dental Association (ADA) szerint ezek a savak gyengíthetik a zománcot, és növelhetik a fogszuvasodás kockázatát. Ezenkívül a lepedék végül fogkővé keményedik, az íny megduzzad és könnyen vérzik, ami az ínybetegség korai jele. A jó hír az, hogy a lepedék eltávolítása egyszerű akár a megfelelő szájhigiéniával vagy dentálhigiénikus segítségével.

Hogyan távolítsuk el a lepedéket otthon

A foglepedéktől, ettől a ragadós biofilmtől könnyű megszabadulni. A fogak minden felületének alapos megtisztítása, a fogak között és az íny alatt, segíthet eltávolítani a baktériumokat tápláló ételmaradékot. Amikor a lepedék már fogkővé szilárdult, fel kell keresned a dentálhigiénikust, hogy eltávolítsa azt, mivel a normál fogkefe és fogselyem használata ezt nem teszi lehetővé.

Fogmosás

Naponta legalább kétszer vagy minden főétkezés után kell fogat mosni. Moss fogat legalább két percig, hogy megakadályozd a baktériumok felhalmozódását. Nem kell nagy nyomás vagy erőteljes fogmosás a lepedék eltávolításához. Lágy szálú fogkefe és fluoridos fogkrém használata segít eltávolítani a lerakódásokat és az ételmaradékot.

Ne feledd, hogy a baktériumok szeretik az édességekben, üdítőitalokban vagy a rágcsálnivalókban található szénhidrátokat. Tehát ezen ételek és italok mennyiségének csökkentése, valamint a fogmosás és a fogak közötti tisztítás kulcsfontosságú a lepedék mennyiségének kordában tartásához.

Fogselyem és egyéb fogköztisztítók

A fogak közötti és az íny alatti tisztítás kulcsfontosságú a lepedék eltávolításához, és segíthet megelőzni a fogínygyulladást és a fogszuvasodást. Számos termék létezik, amelyek a nehezen elérhető helyeken is megtisztítják a fogakat.

  • A hagyományos fogselyem körülöleli a fogakat, így tisztítja meg a fogak minden oldalát.
  • A szájzuhany vízsugarat használ a fogak közötti tisztításhoz.
  • A fogpiszkálók a fogak közét tisztítják, ha fogszabályzót viselsz vagy más akadálya van a fogselyem használatának.
  • Kérj fogselyem termékekre vonatkozó ajánlásokat dentálhigiénikustól vagy fogorvosodtól!

Hogyan akadályozhatom meg a lepedék lerakódását?

A Cleveland Clinic szerint könnyű megelőzni a lepedék felhalmozódását megfelelő szájápolási rutinnal. Most, hogy megtanultad, hogyan halmozódnak fel a baktériumok a fogaidon, ne feledd a következőket:

  • Naponta legalább kétszer mosd meg alaposan a fogak minden felületét
  • Naponta tisztítsd meg fogselyemmel, szájzuhannyal vagy más eszközzel a fogaid közét és az íny alatti területet
  • Csökkentsd a cukros vagy keményítő tartalmú ételeket és italokat, különösen a rágcsálnivalókat
  • Rendszeresen ellenőriztesd a fogaid fogorvosoddal

Ha túl sokáig halmozódik fel a lepedék, akkor fogkővé keményedhet, amit otthon nem lehet eltávolítani. Szerencsére a fogorvos és a dentálhigiénikus képes kezelni a lepedék- vagy fogkőlerakódási problémákat, és speciális útmutatást is ad a konkrét állapotodra vonatkozóan. Boldog fogmosást. Ez kész!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről