Ínyproblémák és cukorbetegség: hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A megfelelő szájhigiénia gyakorlása mindig fontos. Ha azonban Ön cukorbeteg, akkor különösen fontos, mivel a cukorbetegség potenciálisan fog- és ínyproblémákat is okozhat. Szerencsére megfelelő szájápolással és a fogorvosával történő rendszeres konzultációval lépéseket tehet fogai és ínyének egészségének megőrzése érdekében.

Ínyproblémák és cukorbetegség: hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük

A megfelelő szájhigiénia gyakorlása mindig fontos. Ha azonban Ön cukorbeteg, akkor különösen fontos, mivel a cukorbetegség potenciálisan fog- és ínyproblémákat is okozhat. Szerencsére megfelelő szájápolással és a fogorvosával történő rendszeres konzultációval lépéseket tehet fogai és ínyének egészségének megőrzése érdekében.

Akár hiszi, akár nem, az íny és a cukorbetegség szorosan összefügg. A Dél-Afrikai Fogászati ​​Egyesület (SADA) megerősíti, hogy számos tanulmány összefüggést mutat az ínybetegség és a cukorbetegség között. Az American Dental Association szerint a cukorbetegek körülbelül 22%-a szenved fogágybetegségben. Az ínyproblémák fájdalmat, rossz leheletet, rágási nehézségeket és még a fogak elvesztését is okozhatják, mivel ez az állapot a fogakat a helyén tartó íny és csont fertőzését jelzi. Bár ezek a tünetek ijesztőnek tűnhetnek, a tudatosság az első lépés a felismerésükhöz. Így megteheti a szükséges lépéseket és megőrizheti egészséges mosolyát, miközben kezeli cukorbetegségét.

Mi okoz ínyproblémákat a cukorbetegség során?

A cukorbetegség olyan betegség, amely befolyásolja a szervezet cukorfeldolgozó képességét. Ha nem tudja szabályozni a vércukorszintjét, a baktériumok elszaporodhatnak a szájban, ami viszont megfertőzheti az ínyét. Ugyanakkor az ínyproblémák miatt megemelkedhet a vércukorszintje, ami nehezebbé teheti a cukorbetegség kontrollálását, mivel egyszerre fogékonyabb a fertőzésekre, és kevésbé felkészült az ellenük való küzdelemre. Szerencsére a jó vércukorszint-szabályozás és a kiváló szájhigiénia gyakorlása segít a szervezetnek a szájban lévő fertőzések elleni küzdelemben. A konkrét kezelési tervekről a cikk későbbi részében lesz szó.

A parodontális betegség gyakoribb az 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegségben?

Bár a CDC jelentése szerint a cukorbetegek 90-95%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fogágybetegség gyakoribb lenne a 2-es típusú cukorbetegségben. A legfontosabb annak megértése, hogy a parodontitis a cukorbetegség jelentős kockázati tényezője. Valójában a parodontitis a cukorbetegség hatodik leggyakoribb szövődménye, amint azt a Frontiers in Endocrinology 2020-as cikkében közölték. Tehát függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusút diagnosztizáltak-e, a cukorbetegség kezelése, valamint a kiváló szájápolás fontosabb, mint az, hogy milyen típusú cukorbetegségben szenved, ha ínyproblémákról van szó.

Mit tegyek, ha gyulladt az ínyem?

Ha azt tapasztalja, hogy gyulladt, érzékeny a fogínye, nincs egyedül: ez a cukorbetegek gyakori tünete. De ha gyulladt vagy duzzadt az íny, miközben cukorbetegségben is szenved, az ínyproblémák vagy fogágygyulladás tünete lehet. Amint azt korábban említettük, ennek az az oka, hogy a cukorbetegségből eredő túl sok glükóz vagy cukor a vérben és a nyálban problémákat okozhat a szájban, elősegítve a káros baktériumok növekedését, ami lepedék kialakulásához vezethet, amely ínyproblémákat okozhat. Ha gyulladt az ínye, azonnal kérjen időpontot fogorvosához, és értesítse orvosát is. Nem kell fájdalomban élni, orvosai megfelelő kezeléssel kezelni fogják a problémát.

A fogágybetegségek megelőzése és kezelése cukorbetegség esetén

Ezen információk nagy része elkeserítőnek tűnhet, de jó, ha tudja, a cukorbetegség kezelése exponenciálisan csökkenti az olyan állapotok tüneteit, mint a fogágybetegség, és újra magabiztosabban mosolyoghat. A kutatások azt igazolják, hogy az ínybetegségek kezelése segíthet javítani a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását, ami csökkentheti a betegség progresszióját. Szokjon rá, hogy naponta figyelje ínyét gyulladás, bőrpír és érzékenység szempontjából. Figyelmeztesse fogorvosát a cukorbetegség diagnózisára, hogy felállítson egy kezelési tervet, és gyakoroljon kíváló napi rendszeres szájápolási rutint.

Íme néhány módszer az Ön számára, ha Ön cukorbeteg, és csökkenteni szeretné az ínyproblémák vagy gyulladások kockázatát:

  • Tartsa kézben a vércukorszintjét: használja a cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyszereit az utasításoknak megfelelően, fogyasszon egészségesebb ételeket, és építse be a testmozgást az életébe. A jó vércukorszint-szabályozás segít leküzdeni a szájüreg fertőzéseit.
  • Kerülje a dohányzást.
  • Ha műfogsort visel, tisztítsa meg alaposan minden nap.
  • Gyakorolja a megfelelő szájhigiéniát a fogak közötti terület tisztításával is. Ügyeljen arra, hogy naponta kétszer mosson fogat lágyszálú fogkefével és használjon fogselymet.
  • Keresse fel fogorvosát rendszeres ellenőrzésre, és beszéljen meg vele minden olyan tünetet, mint a fogínyérzékenység vagy a duzzadt íny.

Az ínygyulladás és a cukorbetegség kezelése nyomasztó lehet, de kezelhető! A megfelelő szájápolási rutin, az ínyproblémák megfigyelése és a rendszeres szájápolás csökkenti az ínygyulladást és a súlyos fogágybetegség kockázatát, javítja élete és mosolya minőségét.

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről