Kellemetlen szájszag: Okok, kezelés és otthoni gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A világ népességének ötöde-negyede átmenetileg szenved jól érezhető rossz lehelettől, az összes ember 6%-a pedig folyamatosan. A rossz lehelet nemcsak a környezetében lévőknek kellemetlen, hanem az érintettek számára is alattomos lehet. Mert az orr gyorsan megszokja a szagokat, majd már nem érzékeli azokat. Nem ritka, hogy a rossz lehelet a szájkörnyék betegségeire utal. Az okok változatosak lehetnek, és több mint 86%-a a szájüregben található. A második leggyakoribb ok a fül, az orr és a torok területén jelentkező problémák, amelyek tizenkét betegből körülbelül egyet érintenek. Az életkor előrehaladtával a halitosisban szenvedők száma nő, és egyenlő mértékben érinti a férfiakat és a nőket.

Mik a rossz lehelet okozói?

Általában a rossz lehelet két fő kategóriába sorolható.

Átmeneti halitózis

Az átmeneti rossz lehelet általában étrenddel kapcsolatos, és bizonyos ételek, például fokhagyma vagy hagyma elfogyasztása után jelentkezik. A dohányzás átmeneti halitózist is elősegíthet. Meglepő módon a böjt vagy a hasonló extrém diéták is káros hatással lehetnek a leheletre. Itt a kimarad étkezés miatt megnövekedett nyáltermelés okozta természetes "tisztulás", illetve a nyelv "törlő funkciója" okozza a kellemetlen leheletet. A "reggeli kellemetlen lehelet" okai egyrészt az alvás közbeni öntisztulás hiányában rejlik. Ehhez hozzájárul még a csökkent nyálfolyás, csökkent nyelvmozgás vagy szájszárazság is. Az átmeneti és a reggeli rossz lehelet szerencsére hamar elmúlik, és semmiképpen sem hasonlítható össze a valódi halitosissal.

"Igazi" rossz lehelet

A valódi halitosis okai gyakran a szájüregben (intraorális) keresendők – a rossz szájhigiénia, gombás betegségek, daganatok és tályogok is lehetséges bűnösök. A fül-orr-gégészeti betegségek a szájon kívüli (extraorális) leggyakoribb okok közé tartoznak – a mandulagyulladás és az orrmelléküregek vagy a torok gyulladása. A fül-orr-gégész orvosok szerint azonban a rossz lehelet ritkán okoz fül-orr-gégészeti problémát.

Egy másik, extraorális ok - diftéria - a felső légúti fertőzés. Gyakran kellemetlen-édes szag kíséri.

Néha a gyógyszerek rossz leheletet okoznak, például ha befolyásolják a nyálelválasztást, vagy ha ként tartalmaznak.

A rossz lehelet másik oka az általános betegségek – cukorbetegség, hörghurut, tüdőgyulladás, nyelőcső-, gyomor- vagy tüdőgyulladás, máj- és vesebetegségek. Itt a bélflóra zavara is lehet az oka.

A csökkent nyálelválasztás szintén elősegítheti a valódi halitózist. Az okok közé tartoznak a szisztémás betegségek, gyógyszerek (pl. Parkinson-ellenes szerek) vagy a nyálmirigyek sugárzás általi károsodása a rákkezelés során.

A régebbi fogsorok vagy fogszabályzók gyakran sajátos szagot árasztanak. Ez akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően tisztítják őket szagokat okozó anyagokkal.

Mit lehet tenni a rossz lehelet ellen?

Fogkefe, fogkrém, fogselyem vagy fogkefe, nyelvkaparó, szájvíz - a jó szájhigiénia eszközei jól ismertek, és más cikkeinkben már részletesen ismertettük őket. Természetesen ennek része a professzionális fogtisztítás is.

Milyen házi gyógymódok segítenek igazán a rossz lehelet ellen?

Egyes otthoni gyógymódok, például kávébab, petrezselyemlevél vagy gyömbér gyors és legalább átmeneti segítséget nyújtanak az időszakos rossz lehelet ellen. A natúr joghurt és a citromos vagy lime vizes szájvíz szintén népszerű szövetségesei a rossz lehelet elleni küzdelemnek. Ezek a gyógymódok azonban szinte hatástalanok az „igazi” halitosis ellen, amelyet valamilyen betegség okozhat. Ebben az esetben csak fogorvos tud segíteni, és a helyes diagnózis révén a megfelelő kezelést elindítani.

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről