Mennyibe kerül egy fogkorona?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A fogászati korona a fogra ragasztott mesterséges "sapka" abból a célból, hogy visszaállítsa annak természetes megjelenését és szerkezetét. A fogorvosa koronát javasolhat, ha a foga letört vagy meggyengült a szuvasodás illetve a nagy tömések következtében. Javíthatja a tömött fog színét, megvédheti a sérült fogat, illetve segíthet a fogpótlások vagy hidak helyben tartásában is.

Bármi legyen is az oka annak, hogy mérlegeli a porcelán korona készíttetését, a költsége valószínűleg befolyásolja a döntését. A fogkorona ára számos tényezőtől függ, melyek közül a legfontosabb, hogy milyen anyagból készül a korona. Részletesen ismertetjük a különböző lehetőségeket és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a költségeket.

A fogászati koronák fajtái

A fogászati koronákhoz használt anyagok jellemzően öt fő típusba tartoznak, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

A porcelán koronák a legnépszerűbbek. Teljes egészében porcelánból készülnek, a legtermészetesebb megjelenést adják. A porcelán koronák azonban a legtörékenyebbek közé tartoznak, ezért vastag rétegből kell készíteni, hogy elkerüljük a korona törését, különösen az őrlőfogak esetében. Ez azt jelenti, hogy a fogból jelentős réteget kell lecsiszolni az előkészítés során, hogy elegendő hely legyen a porcelán vastagságának.

A fém koronák ezzel szemben sokkal nagyobb szilárdságot és tartósságot biztosítanak, és csak a fog egy viszonylag vékony rétegének lecsiszolását igénylik. A leggyakrabban használt fémek a nikkel, a kobalt és a króm, de arany ötvözetből készült koronák is rendelkezésre állnak.

A fém tömések egészségileg biztonságosak, mégis sokan vonakodnak készítésüktől, mások azért döntenek a porcelán mellett, mert azok esztétikusabbak.

Ha az előnyös tulajdonságokat vesszük figyelembe, akkor a kettő kombinációja, a porcelán leplezésű korona (PFM) népszerű választás. Az alapjuk fém, amit porcelán fed, ezért a PFM koronák erősebbek, mint a porcelán koronák, de természetes megjelenésűek.

Végül a műanyagból készült koronák a legköltséghatékonyabbak, de nem mindig esztétikusak és gyakran elkopnak vagy eltörnek.

A fogászati korona átlagos ára

A fogászati korona ára függ a korona anyagától, és az Ön által választott fogorvostól.

Ha esztétikai okokból fontolgatja a koronát, vagy a koronája nem tekinthető orvosilag indokoltnak, akkor az eljárásért fizetnie kell. Koronánként a következő árakra számíthat, a felhasznált anyagtól függően:

  • Porcelán korona -- 35.000 - 80.000 Ft
  • Fém-kerámia korona -- 30.000 - 52.000 Ft
  • Fémmentes, cirkon korona -- 39.000 - 80.000 Ft
  • Műanyag korona -- 10.000 - 20.000 Ft

Ha az Ön esetében további eljárás szükséges, mint például a gyökércsatorna-kezelés, a kezelés költsége magasabb lehet.

Előfordulhat, hogy a korona készítését a páciens nem tudja finanszírozni, egyes magánorvosok részletfizetési lehetőséget biztosítanak, illetve esetenként kedvezményes az ár, ha több korona készül.

A fogorvostudományi karon a fogorvostan-hallgatók felügyelet mellett látják el a pácienseket. Ön pénzt takaríthat meg, ha az ellátást fogorvostan-hallgató végzi, miközben a hallgató gyakorol, így mindenki nyer!

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről