Rossz lehelet:
Okok, kezelés és otthoni gyógymódok

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Sok ember számára mindig is kényelmetlen volt a rossz leheletről beszélni. Senki sem szereti azt hallani, hogy kellemetlen szájszaga van – különösen, ha ez a rossz szájhigiéniával hozható összefüggésbe. A tartós rossz lehelet azonban a túlzott tabuk és a szégyen miatt társadalmi elszigeteltséghez vezethet, ami jelentősen rontja az érintettek életminőségét. Ideje kellően foglalkozni a témával, tisztázni az okokat, és megérteni, mi segít igazán.

Megkülönböztetik az átmeneti, azaz átmeneti rossz leheletet, amelyet általában a táplálkozás okoz, és a valódi halitózist, ahogy a szakzsargonban nevezik. Ez nem egyszerűen elmúlik, többnyire baktériumok okozzák, és nem is olyan könnyű megszabadulni tőle. A valódi halitosishoz a fogorvos segítsége szükséges a tényleges okok feltárásához és a kórelőzmény és fogászati ​​leletek alapján a kezelési módok megtalálásához.

Honnan jön a rossz szag?

Mindenkinek vannak baktériumok a szájában. Ez általában nem ad különösebb okot az aggodalomra. Azonban a baktériumok között vannak kártékony úgy nevezett rohasztó rothasztó baktériumok is, amelyek a fogakhoz, a nyelvhez és a különböző kisebb szájüregben található résekhez tapadnak. Ezeknek a baktériumoknak nincs szükségük túléléshez oxigénre. Az oxigén helyett táplálékmaradékokkal, vérrel és elhalt sejtekkel táplálkoznak, ami során kénvegyületeket választanak ki. Ezek a folyamat áll a poshadt tojásra emlékeztető kellemetlen szájszag hátterében is. Minél kevesebb odafigyelést fordítunk a szájhigiéniára, annál inkább megtelepednek ezek a baktériumok a szájüregben.

Mit lehet tenni a kellemetlen szagú lehelet ellen?

A mindennapi alapos és átfogó szájápolási rutin napi kétszer 3 perces fogmosással, megfelelő fogkefével és baktériumok ellen védelmet biztosító fogkrémmel kezdődik. A fogközök, hidak vagy implantátumok esetén pedig minden nap fogselymet vagy fogköztisztító kefét is kell használni . Ezenkívül erősen ajánlott nyelvtisztító használata. Egy speciális nyelvkaparóval kíméletesen és hatékonyan távolíthatod el a nyelv felszínéről a lepedék lerakódásokat, amik gyakori okozói a kellemetlen szájszagnak. Mindemellett ajánlott egy baktériumok ellen védelmet biztosító szájvíz használata is, ami az egész szájüregben fel tudja venni a küzdelmet a baktériumok ellen.

Bizonyos ételeket, ínyencségeket és élvezeti cikkeket a rossz lehelettől szenvedőknek csak ritkán vagy egyáltalán nem szabad használniuk vagy fogyasztaniuk. Ez utóbbiba minden bizonnyal a dohány is beletartozik, hiszen nem csak az ínyre káros hanem a leheletre is. Az alkohol és a kávé sem járul hozzá a friss lehelethez. A fokhagyma és a hagyma következményei pedig igen jól ismertek. De bizonyos típusú kék sajtok, a tonhal és földimogyoró is a bűnösök közé tartoznak.

Kellemes lehelet a kerti gyógyszertárunkból

A friss fűszernövények, mint a menta, petrezselyem vagy kapor segítenek a rossz lehelet ellen. A klorofill és a benne lévő illóolajok, különösen az apiol szagmegkötő hatással bírnak és a kamilla vagy a citromfű is segít. Indiában az emberek hagyományosan evés után rágják meg az édesköménymagot, mivel ezek semlegesítik a szájban fellépő szagokat A gyömbér nemcsak fertőtlenít és véd a megfázás ellen, hanem a kellemetlen szagot okozó baktériumok ellen is kiváló gyógyír. Igya a gyömbért teaként étkezés után, vagy egyszerűen rágcsáljon el egy kis darab meghámozott gyömbért. Az almában található másodlagos növényi anyagok baktériumokkal szembeni védő hatást fejtenek ki és csökkentik a rossz leheletet étkezés után vagy aközben. A szájvíz alternatív megoldásaként egy pohár langyos vízbe keverhet egy evőkanál almaecetet, amivel öblögethet. Sajnos a gyógynövények vagy a friss alma nem minen helyzetben és időszakban kapható. Ilyenkor érdemes a zöld gyógynövény leveleket keresni például a klorofill tabletta ideális megoldás lehet a kellemetlen szagok eltüntetésére.

Ha a lehelete folyamatosan kellemetlen szagú az azt jelenti, hogy a rossz szájszagot okozó baktériumok kellőképp megtelepedtek a szájüregében.Ebben az esetben a házi parktikák csak korlátozottan ás átmenetileg szüntetik meg a rossz leheletet. Emiatt elengedhetetlen a teljes szájüreg alapos és optimális tisztántartása és ápolása, mivel a helyes szájápolás betartásával elpusztítja a baktériumokat és így biztosítja a friss leheletet.

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről