Fokhagyma és hagyma okozta szájszag: Mi segít a szájszag ellen?

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

A halitosis a rossz lehelet orvosi kifejezése. Különbséget teszünk két forma között. Az átmenetileg rossz leheletet átmeneti halitosisnak nevezik. Ez a rossz lehelet ártalmatlan, mert ahogy a neve is sugallja, újra elmúlik. A reggeli rossz lehelet ebbe a kategóriába tartozik. Az éjszaka folyamán a nyálban lévő enzimek lebontják az ételmaradékokat a fogak között, a nyelven vagy az ínyvonalon. Ez illékony kénvegyületeket bocsát ki, amelyek rossz szagot okoznak.

Az átmeneti rossz lehelet sokkal gyakoribb oka bizonyos ételek. A fokhagyma és a hagyma is a bűnösök között van. Mindenki ismeri a kellemetlen leheletet kebab, tsatsiki vagy aioli tészta elfogyasztása után. Ennek oka az úgynevezett allicin, a fokhagymában található alliin aminosav hasadási terméke. Ez a kénes anyag a fokhagyma zúzása során kémiai reakcióban keletkezik. A folyamat során az enzimek az allint allicinre és más aromás anyagokra bontják. Evés után ezek először a gyomor-bél traktusba kerülnek. Ott felszívódnak és a vérbe kerülnek. Ezután szétterjednek az egész testben. A kéntartalmú anyagok a tüdőn és a bőrön keresztül ismét felszabadulnak, és felelősek a jól ismert szagért. Valójában lehetetlen fokhagymát enni anélkül, hogy megszagolnánk.

Az éttermi étkezés után viszont megoldásra van szükség, ha nem akarjuk nem kívánt szagokkal zavarni a környezetünket. Vannak olyan eszközök, amelyek segítségével gyorsan, legalább átmenetileg megszabadulhat a szagtól. A borsmenta gumi jól ismert módszer. A rossz lehelet ellen népszerű a kávébab, a gyömbér és a petrezselyemlevél is. Sajnos csak egy ideig lehet vele betakarni.

A gyakori rossz lehelet viszont általában a rossz lehelet bakteriális formája, az úgynevezett kóros halitózis. Rendszeres és alapos szájhigiéniával megelőzheti a rossz lehelet ezen formájának kialakulását. Néhány orvosilag megbízható fegyver áll rendelkezésére a halitosis elleni küzdelemben.

A fogkefével ellensúlyozza a lerakódásokat különösen az íny szélén.

Az antibakteriális és fluortartalmú fogkrém jelentősen hozzájárul a jó szájhigiéniához. Az ón-fluoridon és az amin-fluoridon kívül bizonyos fogkrémek cinket is tartalmaznak, mivel a fémionok, például az ón és a cink semlegesítik a baktériumok által termelt kénvegyületeket.

Az antibakteriális és fluortartalmú fogkrém jelentősen hozzájárul a jó szájhigiéniához. Az ón-fluoridon és az amin-fluoridon kívül bizonyos fogkrémek cinket is tartalmaznak, mivel a fémionok, például az ón és a cink semlegesítik a baktériumok által termelt kénvegyületeket.

A fogselyem kifejezetten eltávolítja az ételmaradékokat és a lepedéket a fogak közötti helyekről. A fogselyem segítségével olyan területekre is bejuthatsz, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen tudsz elérni fogkefével. Hidakhoz és implantátumokhoz is használható.

Az antibakteriális szájvíz a nyelvtisztítóhoz hasonlóan eltávolítja a baktériumokat a nyelvről és a száj teljes területéről, és kellemesen friss leheletet biztosít. A próba- és utazási méret egy másik lehetőség, hogy átmenetileg enyhítse a kilélegzett fokhagyma szagát étkezés után.

Az alapos és rendszeres tisztítás fenntartja az egyensúlyt a szájflórában, és így hatékonyan megelőzi a halitosis fő okait

Ha az alapos szájhigiénia ellenére is tartós rossz leheletet érez, kérje ki fogorvosa szakszerű tanácsát. Meg tudja tisztázni a lehetséges okokat, és megfelelő terápiát kezdeményez.

Ossza meg ezt a blogcikket!

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről