Az étkezés szerepe a fogíny egészségének megőrzésében

Egy férfi fogat mos a tükör előtt

Ez a cikk 4 perc alatt elolvasható

Tartalom utoljára frissítve: 01 Oct 2023

A cikket írta és ellenőrizte: Dr. Bogumiła Szeląg

Az étrend fontos szerepet játszik a fogíny egészségében. Bizonyos ételek károsíthatják a fogínyt és elősegíthetik a parodontális betegségek kialakulását.

Milyen ételek tesznek jót a fogínynek?

Az orális egészség megőrzésének egyik kiemelten fontos része a parodontális szövetekről, vagyis a fogínyről és a csontokról való gondoskodás. Ez a felnőttekre és a gyerekekre egyaránt vonatkozik. Azt gondolhatnánk, hogy az, hogy milyen termékeket fogyasztunk, nincs hatással a fogíny egészségére, de ez téves feltételezés.

Az étrend meghatározó szerepet játszik szájüregünk egészségében, és ha figyelmen kívül hagyjuk az olyan tüneteket, mint amilyen a vérzés, a pirosság vagy a duzzadt fogíny, annak komoly következményei lehetnek - nemcsak a mosolyunk, de az általános egészségünk szempontjából is. Szóval mit együnk, hogy megőrizzük a fogínyünk egészségét? Milyen termékek tesznek jót az ínynek, és vannak rá pozitív hatással?

Hogyan befolyásolja a parodontitis az általános egészséget?

A parodontium a szövetek egy strukturális és funkcionális csoportja, melyek együtt körülveszik és védik az állkapocsban lévő fogakat. Amennyiben az íny nem vérzik, nem piros és nem duzzadt, az annak a jele, hogy egészséges. A megfelelő fiziológiai körülmények között a csontszövet nem indul sorvadásnak. A parodontium legfőbb feladata a védelem.

A nem megfelelő szájhigiénia következtében a hátramaradó lepedék felhalmozódik a fogakon, ami gingivitishez vezet. A fogínygyulladás a baktériumokra adott válasz. Ha nem kezelik, súlyosabbá válik, és parodontitis lehet belőle. Ezután megjelennek a parodontális tasakok, és a fogíny visszahúzódása, vagyis ínyszövetveszteség és a foggyökér szabaddá válása is előfordulhat. A fog mozogni kezd, és idővel a fogvesztés sem kizárt. A parodontitis a gyulladt tasakokkal egy olyan kapuvá válhat, amin keresztül a baktériumok bejuthatnak a véráramba. Emiatt a parodontitis olyan általános betegségekkel is összefüggésbe hozható, mint a szívroham, az agyvérzés és a cukorbetegség.

A legegyszerűbb módszer a parodontális betegség megelőzésére a profilaxis, ami magában foglalja a megfelelő szájhigiéniát. Ebbe beletartozik a napi kétszeri fogmosás, a fogselymezés vagy a fogköztisztító kefe, illetve a szájvíz használata, és a nyelv megtisztítása. A fogászati kontroll és a professzionális fogtisztítás is rendkívül fontosak. További kulcsfontosságú tényező az étrend.

Az étkezés szerepe a szájüregi egészség megőrzésében

A kiegyensúlyozott étrend pozitív hatással van a fogakra, a parodontiumra és a nyálkahártyára. A nem megfelelő táplálkozás viszont növeli a krónikus betegségek kockázatát. A nem megfelelően táplálkozó emberek gyakran küzdenek energia-, protein-, vitamin- és ásványianyag-hiánnyal. Legyengült immunrendszerük miatt pedig hajlamosabbak a bakteriális fertőzésekre.

Az immunválaszra az elhízás is negatív hatással van. A túlsúlyos emberek a testük rendszerszintű gyulladása miatt jobban ki vannak téve a parodontális betegségeknek. A parodontitis szempontjából ezért mind a nem megfelelő étrend, mind pedig az elhízás kockázati tényezőnek számít.

Vitaminok, mikroelemek és egészséges fogíny

A parodontitis krónikus fertőző betegség, amely a fogakat körülvevő szövetekben tesz kárt. A kórokozó baktériumok a legnagyobb számban a parodontális tasakokban vannak jelen. Közvetlenül a szöveteket támadják, és gyengítik a test védekező mechanizmusát. Bizonyos tápanyagok hiánya vagy épp túlzott bevitele súlyosbítja az íny- és fogágybetegségeket. A proteinben, vitaminban és telítetlen zsírsavakban szegény étrend elősegíti az anyagcsere-betegségek kialakulását. Amennyiben az oxidánsok és az antioxidánsok aránya nincs egyensúlyban, az túlzott gyulladásos reakciókhoz vezet.

C-, A-, B-, E-, D-vitamin

Egy japán professzorok által végzett tudományos kutatás szerint az alacsony C-vitamin szint növeli a parodontitis kialakulásának kockázatát. A citrusfélék, a homoktövis és a vadrózsa nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, mely segít a parodontium egészségének megőrzésében. Bizonyos zöldségek, mint amilyen a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta és a paradicsom ugyancsak kiváló C-vitamin források.

Az étrendünk egy másik nagyon fontos eleme az A-vitamin. Hiánya a nyáltermelés rendellenességét és ennek következményeként szájszárazságot (xerostomiát) okoz. Az elégtelen mennyiségű nyál felborítja a mikrobiológiai egyensúlyt, és hátráltatja a hámszövet regenerálódását. 

A B-vitamin hiánya szájzugberepedést, nyelvgyulladást vagy a száj égő érzését okozhatja. Az E-vitamin elősegíti az őssejtburjánzást, a D-vitamin pedig a kalcium anyagcserében játszik fontos szerepet. A folsavban gazdag termékek fogyasztása segíti a nyálkahártya gyógyulását és regenerálódását.

Makroelemek és más komponensek

Az olyan makroelemek, mint a kalcium, a foszfor és a magnézium a fogakban és a csontokban is megtalálhatók. A megfelelő étrendben kulcsszerepük van. A kalcium és a foszfor homeosztázis szorosan összefügg egymással. A csontképződéshez van rájuk szükség. Ezeknek az ásványi anyagoknak az elsődleges forrásai a tejtermékek. A magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak a mogyorófélék, a napraforgómag, a szezámmag és a hüvelyesek.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a polifenol-tartalommal kapcsolatos előnyökkel is jár. Ezek természetes antioxidánsok, kiváló biológiai aktivitással. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz és az egészségtelen táplálkozás reaktív oxigén fajtákat, vagyis szabadgyököket termel. Ezek sejt- és molekuláris szinten is károkat okoznak, ami a parodontális betegség kockázatának növekedéséhez vezet. A polifenolok antioxidáns hatásának mechanizmusa a szabadgyököktől való megszabadulással van összefüggésben. A bogyós gyümölcsök, a szeder, az eper és a tea kiváló források.

A nyers gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalmuknak köszönhetően ideális nassolnivalók. Megrágásuk stimulálja a nyálelválasztást, ami a savak és a cukrok semlegesítését segíti elő. Magas fruktóztartalmuk miatt azonban az olyan gyümölcsök fogyasztását, mint amilyen a banán és a szőlő, limitálnunk kell, hiszen fogszuvasodást okozhatnak.

Mi a legjobb étrend az egészséges fogíny érdekében?

Összefoglalva: az olyan étrend, melyet alacsony cukorbevitel, illetve a protein, a rostok, az omega-6 és az omega-3 zsírsav magas aránya jellemez, csökkenti a periodontális betegség kialakulásának kockázatát.

A megfelelő hidratálás is fontos: minden nap legalább 2 liter vizet kell fogyasztani. A gyulladásgátló hatású fűszerek, mint amilyen a kurkuma és a gyömbér, ugyancsak segíti a szövetregenerálódást. A helyes táplálkozás és a vitaminokban, illetve a mikro- és makroelemekben gazdag étrend támogatja az immunrendszer működését, ami a szájüregi egészségre is pozitív hatással van.

Bibliográfia:

  • Martinon P, Fraticelli L, Giboreau A, Dussart C, Bourgeois D, Carrouel F., Nutrition as a Key Modifiable Factor for Periodontitis and Main Chronic Diseases. J Clin Med. 2021 Jan 7;10(2):197. doi: 10.3390/jcm10020197. PMID: 33430519; PMCID: PMC7827391.
  • Tada A, Miura H. The Relationship between Vitamin C and Periodontal Diseases: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2019 Jul 11;16(14):2472. doi: 10.3390/ijerph16142472. PMID: 31336735; PMCID: PMC6678404.
  • Renata Górska, Tomasz Konopka, Periodontologia współczesna, Med Tour Press International, 2013
  • Olczak-Kowalczyk Dorota, Joanna Szczepańska, and Urszula Kaczmarek, Współczesna stomatologia wieku rozwojowego, Med Tour Press International, 2017.
  • https://www.perio.org/for-patients/gum-disease-information/
  • https://mouthhealty.org/en/ nutrition/food-tips

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről