Foghúzás után: hogyan gyorsítható fel a fogíny gyógyulása foghúzás után?

Foghúzás után: hogyan gyorsítható fel a fogíny gyógyulása foghúzás után?

Ez a cikk 5 perc alatt elolvasható

Tartalom utoljára frissítve: 02 Sep 2023

A cikket írta és ellenőrizte: Dr. Maria Liszewska

Manapság a fogászati kezelések minimál invazív megközelítéssel történnek, mely magában foglalja többek között a betegség által érintett fogak kezelését, akár már előrehaladottan is, a foghúzás elhalasztása vagy megelőzése érdekében. Bizonyos esetekben azonban a foghúzás, vagyis a fog eltávolítása elkerülhetetlenné válhat.

Mikor szükséges a fog eltávolítása?

A minimál invazív fogászati kezelés a fogmegtartó kezelésekre összpontosít , azaz minél kisebb beavatkozást végezzünk az emberi szervezetbe, kevésbé terheljük meg, és kevesebb saját szövet vagy foganyag sérüljön. Ennek ellenére azonban számos javallat szólhat a fog kihúzása mellett, ez pedig akkor válik aktuálissá, amikor az általános egészségi állapot megőrzése mellett lehetetlen a fogakat biztonságosan a szájüregben tartani.

Melyek a foghúzás mellett szóló javaslatok?

A fog eltávolítása az alábbi esetekben válhat szükségessé:

  • Valamilyen betegség által érintett fogak, például kiterjedt fogszuvasodás esetén, ha nincs lehetőség a kezelésre, és amennyiben negatív hatással vannak a beteg általános egészségi állapotára.
  • Nem létfontosságú fogak esetében, vagyis amikor nincs lehetőség endodontiai, azaz gyökérkezelésre, például anatómiai okok, vagy a fogszövetek rossz állapota miatt.
  • Mozgékony fogaknál, amelyek a parodontitis súlyos formájának következményei, ez akár a fog körüli csontszövet elvesztésével is járhat.
  • Helytelenül elhelyezkedő fogak esetében, ezek gyakran indokolják a foghúzást ortodontikus (fogszabályozás) kezelés előtt. A fogak helytelen elhelyezkedése sérülést okozhat a lágy szöveteknek, az ínyen és az arcon, ezt általában a helytelenül elhelyezkedő bölcsességfogak (harmadik molárisok) eredményezhetik.
  • Fogszabályozási javallatok miatt eltávolított fogaknál, a megfelelő fogszabályozás érdekében.
  • Impaktált fogak, vagyis azok, amelyek valamilyen oknál fogva nem tudtak áttörni a fogínyen, akár gyulladást is okozhatnak, vagy károsíthatják a szomszédos fogakat. Amennyiben az impaktált fogak nem okoznak problémát, és 35 év feletti betegeknél teljesen összetörtek, akkor a csontszövetben maradhatnak.
  • Számfeletti fogak érintettek a leggyakrabban, hiszen funkcionális, anatómiai és esztétikai problémákat is okozhatnak.
  • Törött fogak esetében, amikor már nincs lehetőség a kezelésükre.

Mennyire fájdalmas a foghúzás?

A foghúzás helyi érzéstelenítésben végzett eljárás, melynek köszönhetően a páciens nem érez fájdalmat a beavatkozás alatt és közvetlenül utána sem. A helyi érzéstelenítés célja a fájdalom enyhítése, miközben más érzések (pl. tapintás, hőmérséklet) megmaradnak. Ebben az esetben a páciens az eljárás során teljesen eszméleténél marad, érzi az érintést, nyomást, amit az orvos sebészeti eszközökkel végez, de mindezeket fájdalomérzet nélkül.

Szükség esetén a beteg a beavatkozás után fájdalomcsillapítót is bevehet, ha szeretné meghosszabbítani a fájdalommentes állapotot. Ez lehet a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók egyike, vagy vényköteles gyógyszer, amennyiben azt a fogorvos felírja a betegnek.

Milyen hatást gyakorol az ínyre a foghúzás?

Az íny közvetlenül a műtét után vérezhet és megduzzadhat, amennyiben a vérzés az eljárás után néhány órán belül jelentkezik, nincs ok aggodalomra. Ellenben ha a vérzés intenzív, vagy hosszabb ideig tart, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.

Egy másik, várható és természetes tünet, az a foghúzás utáni ínyfájdalom, aminek körülbelül három nappal az eljárás után csökkennie kell. Ha szükséges, a beteg beveheti a fogorvos által, erre a célra felírt vagy javasolt fájdalomcsillapítót.

Hogyan néz ki a seb foghúzás után?

A foghúzás utáni első szakaszban megfigyelhetjük a gyógyulási folyamatot. A seb véralvadékot - vérdugó - képez néhány percen belül, amely természetes gátat jelent a mikroorganizmusok és fertőzések ellen. A vérdugó elengedhetetlen a sebgyógyulási folyamathoz, ha kiesik a sebgyógyulás elhúzódhat, gyulladások léphetnek fel.

Tehát hogyan néz ki az egészséges fogíny? Világos rózsaszínű, nem duzzadt, és fájdalommentesnek kell lennie, valamint nem vérezhet a napi higiéniai rutin során. Az íny teljes regenerálódására legfeljebb 7-10 nap szükséges.

Milyen gyorsan gyógyul az íny a foghúzást követően?

A beavatkozás menetét és nehézségét, valamint az íny gyógyulási folyamatának minőségét és sebességét az alábbi tényezők befolyásolják:

  • nem
  • életkor
  • fizikum
  • a beteg általános egészségi állapota és szájhigiénéje

A páciens erős testfelépítése (különösen a rágó- és szájizmok) megnehezíti a beavatkozást, de a gyógyulás általában gyorsabb és előnyösebb, mint az gyengébb testfelépítésű betegeknél. Ehhez hasonlóan a fiatalabb és általában egészséges embereknél a foghúzás után az üreg gyógyulása gyorsabban megy végbe.

Továbbá a sebgyógyulás függ a seb méretétől és a környező szövetek károsodásának mértékétől, valamint az esetleges fertőzés meglététől és a sebzett terület vérellátásától.

A sebgyógyulás körülbelül 7-10 napig tart, közvetlenül a beavatkozás után kialakult vérröggel kulcsszerepet játszik a seb gyógyulásában.

Mit kerüljünk el a kezelés után, hogy ne irritáljuk a fájdalmas ínyt?

Közvetlenül a műtét után érdemes betartani néhány általános szabályt annak érdekében, hogy felgyorsuljon az íny gyógyulása, és megelőzhető legyen későbbi gyulladás kialakulása.

A fogmeder gyulladása egy folyamat, amely a műtét után 2-3 nappal alakulhat ki. Ez a műtét utáni szövődmény, amelyet a természetes védőgátként funkcionáló véralvadék kiesése okozhatja. A "fogmedergyulladás" nagyon erős fájdalommal jár, a seb érintésre nagyon érzékeny, de a seb területe és az íny nem gyullad be. A kezelése körülbelül 1-2 hetet vesz igénybe.

Érdemes betartani néhány egyszerű szabályt, hogy a foghúzás után megfelelően gondoskodjunk a képződő véralvadékról, valamint a gyógyuló sebről, és ezzel megelőzzük a „fogmedergyulladás” kialakulását.

  1. A fogorvos vagy fogsebész által felhelyezett tampont a beavatkozás után kb. 20-30 percig kell a fogak között tartani, majd kiköpni. Az enyhe vérzés a beavatkozás után több óráig is fennállhat, ez azonban nem ad okot aggodalomra.

  2. A kihúzás után 2 óráig nem szabad enni és inni, ezzel elkerülhető a seb irritációja, így semmi nem zavarja a véralvadék képződését, valamint az arc vagy az ajak nyálkahártyájának megharapása is kivédhető. Az eljárás után néhány napig tilos dohányozni és alkoholt fogyasztani. A legjobb, ha kerüli ezeket a stimulánsokat a foghúzást követő hét napig, mivel ezek az irritáló anyagok negatívan befolyásolják a gyógyulás folyamatát.

  3. A kezelés után a lágy állagú, folyékony, pépes ételek fogyasztása javasolt, amelyek nem igényelnek intenzív rágást. A fűszeres ételeket érdemes kerülni, de a seb gyógyulásának előrehaladtával fokozatosan vissza lehet vezetni a megszokott étrendet, néhány napig kímélve a kihúzott fog körüli területet.

  4. A vérrög elvesztését (és ennek következtében a "fogmedergyulladás" kialakulását) a szájüregben kialakuló nyomás is okozhatja, ezért kerülendő a nyál szívása a fogmederből, és a szívószál használatát is érdemes mellőzni. Legyen óvatos a tüsszögéskor is (ha lehetséges, tátott szájjal tüsszentsen). A műtét után közvetlenül kerülje a túlzott fizikai erőfeszítést.

  5. A műtét utáni érzékeny területet a gyógyulás ideje alatt nem szabad megérinteni. Az eljárást követő első napon kerülni kell a szájápolási rutint is. A beavatkozást követő második napon már elkezdheti a szájban tartani (nem öblíteni!) az antibakteriális folyadékot, amit a szájba kell önteni, a fejet egyik oldalról a másikra döntve. Ne öblítse ki a száját túl erőteljesen. Az eljárás után két-három nappal elkezdheti nagyon finoman, puha fogkefével tisztítani a kihúzott fog nyomán kialakult területet. A fogmosásnál az eljárás után legalább egy hétig óvatosnak kell lenni.

Milyen termékeket érdemes használni az egészséges fogínyért?

Sebészeti és parodontológiai beavatkozások után gyakran antiszeptikumok javasoltak, általában szájvíz formájában. Ezek segítenek a mikrobák eltávolításában és csökkentik a gyulladás kellemetlen tüneteit.

A mikrobákat fertőtlenítő és elpusztító antiszeptikumok „aranystandardja” a klórhexidin, ami csökkenti a lepedék terjedését, emellett antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik. Főleg a gyógyulás kezdeti időszakában ajánlható, amikor a kihúzás utáni seb fogkefével történő mechanikus tisztítása nem javasolt.

A klórhexidin termékek rövid távú terápiára használhatók, és legfeljebb 14 napig alkalmazhatók. Klórhexidin tartalmú szájöblítők (pl. meridol CHX 0,2% szájvíz) esetén javasolt a szájöblítés körülbelül 1 percig naponta kétszer végrehajtani, és legfeljebb 6 havonta ennél is gyakrabban, hacsak a fogorvos másként nem javasolja. A klórhexidint tartalmazó szájöblítők 12 éves kor felett használhatók, és csak orvossal vagy fogorvossal folytatott konzultációt követően szabad őket alkalmazni.

A hosszú távú megoldásokat kereső, higiéniai szokásaikon javítani, ínyük állapotával törődni vágyó betegeknek ajánlott a bakteriális lepedéket gátló vegyületeket tartalmazó termékek, mint például a meridol® Complete Care fogkrém és szájvíz. Ezek naponta használhatók, és nincs korlátozás a használat gyakoriságára és időtartamára vonatkozóan.

Felhasznált szakirodalom:

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről