Stop a fogínynek! Hogyan lehet megakadályozni a fogíny visszahúzódását?

Stop a fogínynek! Hogyan lehet megakadályozni a fogíny visszahúzódását?

Ez a cikk 3 perc alatt elolvasható

Tartalom utoljára frissítve: 03 Aug 2023

A cikket írta és ellenőrizte: Dr. Maria Liszewska

Egyre gyakoribb probléma az ínyrecesszió, azaz a fogíny visszahúzódása, mely során a fognyak, majd a gyökerek is szabaddá válnak. Ezt a jelenséget gyakran kíséri a fogak túlérzékenysége, amely rövid, éles, lokalizált fájdalomban nyilvánul meg, valamilyen külső inger hatására, például hideg ételek és italok fogyasztása során.

A páciensek egyre gyakrabban kérik parodontológusok segítségét. Gyakran panaszkodnak a szabad nyakú és gyökerű fogak túlérzékenységére, valamint a recesszió által érintett fogak esztétikai megjelenésére is. Fogíny visszahúzódás esetén fontos a probléma mielőbbi azonosítása, és a kiváltó ok meghatározása, hogy elejét lehessen venni a recesszió további romlásának.

 

Miért húzódik vissza az íny és mit jelezhet ez?

Akkor beszélünk ínyrecesszióról, amikor az íny visszahúzódik, vagyis az íny széle a nyak alatt helyezkedik el. A recessziók a fog külső (bukkális) és belső (nyelvi) felületén egyaránt előfordulhatnak, és leggyakrabban azoknál a pácienseknél jelentkezik, akik túlzásba viszik a szájhigiéniai kezeléseket.

Az ínyrecesszió kialakulásának folyamata összetett, számos okát különböztethetjük meg ennek a klinikai kórképnek. Figyelembe kell venni a morfológiai és anatómiai rendellenességeket, az íny vastagságát,valamint a helyzeti rendellenességeket, mint például a torlódás.

Az ínyrecesszióra hajlamosabbak a helytelen foghelyzettel (fogszabályozási defektusok vagy elzáródás) és az úgynevezett "vékony gingiva fenotípusú" - kényes, kis vastagságú, fogínysérülésre hajlamos betegek.

A recesszió egyéb okai szintén átfedésben vannak az anatómiai tényezőkkel, melyek az alábbiak.

  • Helytelen fogmosási szokások (túl erőteljes fogmosási technika, mely során a vízszintes mozgások érvényesülnek; túl kemény sörtéjű fogkefe használata, érdemes előnyben részesíteni a puha sörtéjű fogkeféket; túlzott nyomás alkalmazása, a fogak fogkefével történő tisztítása során).
  • Az íny és a parodontium krónikus gyulladása, még enyhe intenzitás esetén is.
  • Ajak-, illetve nyelvpiercing viselése.
  • Nem megfelelően beállított fogszabályozó, illetve fogpótlások.

A fogíny recessziójának gyakori oka a krónikus fogínygyulladás (gingivitis), vagy a fogágygyulladás (parodontitis). Ezért nagyon fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, és az évente legalább egyszeri higiéniás - fogorvos vagy foghigiénikus által végzett - ellenőrzés.

Miért fontos az egészséges fogíny?

Az egészséges fogíny rózsaszín, fényes és sima, bármilyen bőrpír, duzzanat és fájdalom fogínygyulladásra utalhat. Az ínyvérzés, ami például fogmosás vagy fogselyem használatakor jelentkezik, egy figyelmeztető jel, ami riasztja a pácienst, hogy keressen fel egy fogorvosi rendelőt.

Az egészséges, és nem visszahúzódó íny a fogaink esztétikáját is meghatározza, hiszen az egészséges íny védőgátat képez, és megakadályozza a baktériumok bejutását a fogszövetekbe (különösen a foggyökerekbe, ahol a fogszuvasodás gyorsabban fejlődik ki, mint a zománcban) és a mélyebb fogágyszövetekbe. A fogágy előrehaladott és krónikus gyulladása (az úgynevezett parodontitis) a fogakat rögzítő csontszövet elvesztéséhez, és ennek következtében a fogak meglazulásához és elvesztéséhez is vezethet.

Megállítható a visszahúzódó fogíny?

A fogíny recessziójának kialakulása minden beteg számára figyelmeztető jel, ilyenkor javasolt a fogorvosi konzultáció, amely segít feltérképezni a fogíny visszahúzódásának fő okát.

A nem megfelelő fogmosási technika okozta mechanikai ínykárosodás esetén érdemes változtatni a módszeren és az eszközökön is. Azzal például, ha fogmosás közben a páciens ahelyett, hogy teljes öklével rászorít a fogkefére, inkább úgy tartja azt, akár egy ecsetet vagy tollpihét, elkerülheti, hogy túl erős nyomást gyakoroljon a fogai felszínére.

Szintén jó ötlet olyan elektromos vagy szonikus fogkefét választani, amelynek nyomásérzékelője van, és például rezgéssel figyelmeztet, ha túlzott nyomást alkalmaznak. Fontos a helyes fogmosási technika is, amit a dentál higiénikusnál tett látogatás során lehet elsajátítani. Kerülni kell a dörzsölő mozdulatokat, mivel a vízszintes mozgások a leginkább károsak és roncsolják az ínyet. Leginkább a körkörös mozdulatok javasoltak, vagyis a fogínytől a fogkoronáig tartó mozdulatokkal végzett gyengéd fogmosás. Ínyrecesszió esetén a kemény sörtéjű fogkefék helyett a puha sörtéjű fogkeféket javasolt alkalmazni.

A fogágygyulladást diagnosztizált páciensek esetében, kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia, így eltávolíthatók a fogakon és az ínyvonalon lerakódott bakteriális lepedék. A fogágygyulladás elleni küzdelemben célszerű olyan fogkrémet használni, amely olyan összetevőket tartalmaz, amik felveszik a harcot a baktériumokkal. A fogközök tisztításához pedig további kiegészítők használata is szükséges, ilyen például a fogselyem vagy fogszalag, valamint a fogköztisztító kefék, amelyek lehetővé teszik a fogak közötti íny alapos tisztítását. A professzionális higiénia céljából pedig nem szabad kihagyni a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatot sem.

Ha a visszahúzódás nincs előrehaladott állapotban, a folyamat nagy eséllyel megállítható. Előrehaladott recesszió esetén számos helyreállító, sebészeti technika létezik, ezek részleteiről javasolt paradontológus szakorvos segítségét kérni, aki megtalálja a megfelelő eljárást, ilyen lehet például a recesszió grafttal történő borítása.

Felhasznált szakirodalom:

  • Renata Górska, Tomasz Konopka, Periodontologia współczesna, Med Tour Press International, 2013
  • Marta Cieślik-Wegemund, Wiktoria Wierzba, Alicja Targońska, Marta Sitek, Leczenie pojedynczej recesji dziąsła z wykorzystaniem techniki tunelowej i przeszczepu łącznotkankowego – opis przypadku, Implantologia Stomatologiczna, PSI Implant Dentistry, 2019

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről