Az ínygyulladás kockázati tényezői

Ez a cikk 10 perc alatt elolvasható

Az ínybetegséget gyakran túl későn ismerik fel

A parodontitis gyakran észrevétlenül alakul ki, bár a betegség első jeleit a fogorvos már nagyon korán felismeri.

Kockázati tényezők és kockázati csoportok

Bizonyos kockázati tényezők növelik a parodontitis kialakulásának és előrehaladásának valószínűségét

Dohányzás

Diabétesz

Terhesség

40

Stressz

Magas vérnyomás

Dohányzás

A dohányosok 2,5-6-szor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a fogágy gyulladásos betegségében, mint a nemdohányzók. A fogágybetegség általában súlyosabb a dohányosoknál, és a kezelés és a gyógyulás esélyei rosszabbak.

Diabétesz

Több információ

Terhesség

Több információ

40

Az ínyproblémák bármely életkorban előfordulhatnak. Különösen más kockázati tényezőkkel kombinálva, mint például a dohányzás vagy a cukorbetegség. Amint azonban számos tanulmány kimutatta, a betegség kialakulásának kockázata az életkorral növekszik.

Stressz

A stresszes helyzetek befolyásolják az íny egészségét. A szájhigiéniát gyakran elhanyagolják lelki stressz esetén. Ez is elősegíti a plakk felhalmozódását.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás kezelésére használt egyes gyógyszerek (pl. nifedipin, amlodipin, nitrendipin) ínynövekedést okozhatnak. Ezek elősegíthetik a bakteriális lepedék kialakulását, és megnehezíthetik a fogápolást.

Az ínyproblémák időben felismerhetőek!

Az ínygyulladást (ínygyulladást) általában plakkbaktériumok okozzák. Ennek egyik tünete a fogínyvérzés. Ha az okot nem kezelik, vagyis ha a plakkbaktériumot nem távolítják el alaposan, krónikus fogínygyulladás léphet fel. Ha nem kezelik, a gyulladás előrehaladhat, tönkreteheti az állcsontot, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Online teszt

Szeretné megtalálni fogínye számára a legmegfelelőbb terméket? Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket.

TÖLTSE KI A TESZTET

A terhességgel sokat változol – a fogínyed is változik.

A hormonális változás fellazítja a szájnyálkahártya szövetét, és fokozza a fogíny vérellátását – ennek gyakran az íny duzzanata és vérzése van. A lepedékben lévő baktériumoknak ilyenkor könnyű dolguk van, és fogínygyulladást (ínygyulladást) okozhatnak. A gyulladásos folyamatok onnan kisugározhatnak az egész szervezetbe – így a gyermekedbe is.

Lehet, hogy a fogínygyulladás veszélyes a gyerekre?

Tanulmányok kimutatták, hogy a kezeletlen ínygyulladás növelheti a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Ezért érdemes időben megelőzni, felismerni és kezelni a fogínygyulladást

Elmúlhat magától az ínygyulladás?

Idővel a gyulladás átterjedhet a parodontumba (parodontitis). A kötőszövet és a csont lebomlik. Gondos szájhigiéniával és az ínygyulladás okával küzdő fogkrémmel megelőzően védekezhet.

Az ínyvédelem az egészség védelme

A cukorbetegség sok mindent megváltoztathat – beleértve a fogínyt is: az íny véráramlása csökken, a védekező mechanizmusok pedig gyengülnek. Ha ez ínygyulladássá fejlődik, ez a gyulladás az egész szervezetben átterjedhet, és különböző szerveket érinthet. A megfelelő szájápoló rendszer – fogkrém, fogkefe és szájvíz – tehát a minden és a vége. A parodontitis kockázata háromszorosára nő a cukorbetegeknél. Ezen túlmenően, egy szájüregi betegség is negatív hatással lehet a vércukorszint szabályozására. A fel nem fedezett vagy kezeletlen parodontitis negatívan befolyásolhatja a cukorbetegség súlyosságát és kezelhetőségét. A jó vércukorszint-szabályozás mellett a jó szájhigiénia különösen fontos a cukorbetegek számára.

1

Tisztít: Mosson fogat napi 2-3 alkalommal legalább 2 percig lágy sörtéjű puha fogkefével!

meridol® Lágy fogkefe

Hatékonyan tisztít és védi a fogínyt.

2

Erősít: Segít megelőzni fogínyvérzést és a lepedékben található baktériumok elszaporodását.

meridol® Fogínyvédelem fogkrém

A fogkrém nem tartalmaz mesterséges színezékeket, hozzáadott ízfokozókat vagy nátrium-lauril-szulfátot. Segít azonnal és tartósan felvenni a harcot a lepedékben található baktériumokkal szemben.

3

Véd: Öblögessen fogmosás után vagy fogmosások között baktériumok ellen védelmet nyújtó szájvízzel!

meridol® Szájvíz

Tartósan segít megvédeni és semlegesíteni a lepedéket okozó baktériumoktól.

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről