Halitózis: a fokhagyma és vöröshagyma által okozott szájszag kezelése

Fehér lepedék a nyelven: Mi a probléma, ha fehér a nyelvem?

Ez a cikk 4 perc alatt elolvasható

Tartalom utoljára frissítve: 20 Oct 2023

A cikket írta és ellenőrizte: Dr. Bogumiła Szeląg

A fokhagyma és a vöröshagyma fogyasztása gyakran vezet halitózishoz, azaz kellemetlen szájszaghoz, ami a társas kapcsolatokban is zavaró lehet.

Miért okoz a fokhagyma és a vöröshagyma fogyasztása halitózist?

A halitózis a kellemetlen lehelet orvosi kifejezése. A téma meglehetősen gyakran beszédtéma társadalmunkban. Sokan, akik ezzel a kínos problémával küszködnek, azt állítják, hogy rontja az életminőségüket, és befolyásolja kapcsolataikat. Bizonyára mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a kellemetlen lehelet oka lehet egy erőteljesen aromás, pl. hagymát vagy fokhagymát tartalmazó étel elfogyasztása. De vajon lehet-e javítani a táplálkozással okozott szájszag minőségén? Szerencsére a válasz: igen!

Miért van reggelente szájszagunk?

A szájszag fiziológiailag reggel, közvetlenül ébredés után jelentkezik. Megelőzésében fontos szerepet játszik az esti szájhigiénia. Ha a fogakat és a nyelv felszínét nem tisztítjuk megfelelően, sok baktérium és ételmaradék marad vissza, amelyek aztán lebomlanak a szájüregben.

A halitózist elsősorban a baktériumok által felszabadított illékony kénvegyületek okozzák. Ezek többsége a nyelv felszínén élősködik. A reggeli kellemetlen leheletet okozó további tényezők közé tartozik az éjszakai csökkent nyálelválasztás.

A szájszagért felelős élelmiszerek

Azok az ételek is okozhatnak halitózist, amelyekről általában nem is gondolnánk. Például, a fokhagyma és a hagyma mindenki számára ismert, hogy rossz leheletet okozhat, de kevesebben tudják, hogy a pizzában, a kebabban, a tzatzikiben vagy az aioli szószban lévő összetevők is ugyanolyan kellemetlen leheletet okozhatnak. Miután ezeket az ételeket elfogyasztotta az ember, gyakran szükség van egy mentolos rágógumira. A probléma oka az allicin. Amikor a fokhagymát és a hagymát felaprítjuk és összenyomjuk, a szerkezetük sérül. Az enzimek ezután az alliin vegyületet allicinné alakítják át, amely a jellegzetes szagot okozza. Az emésztőrendszerbe bejutva a vegyület felszívódik, majd a véráramba kerül, és eljut a test különböző részeihez. Az allicinból keletkező illékony kénvegyületek a tüdőn és a bőrön keresztül távoznak a testből, így a kilélegzett levegőnek és a verejték is kellemetlen szaga lehet.

A fokhagymát tartalmazó ételek után azonnali megkönnyebbülést nyújthatnak:

  •  gyógynövények, pl. menta és petrezselyem,
  •  gyömbér,
  •  ivóvíz fogyasztása.

Halitózist nem kizárólag fokhagyma és hagyma okozhat. Az érlelt, feldolgozott és kék sajtok fogyasztása szintén hozzájárul a rossz lehelethez. A kellemetlen leheletért felelős egyéb élelmiszerek közé tartoznak a tonhal és a trimetil-amint tartalmazó halkonzervek is, ezek okozzák a jellegzetes halas ízt, amely tartósan megmarad a szájban. A koffein- és alkoholtartalmú italok szájszárazságot idézhetnek elő, és kedvezőtlenül befolyásolhatják a lehelet minőségét.

Hogyan szabadulhatunk meg a halitózistól?

A válasz nagyon egyszerű - megfelelő és alapos szájhigiéniával. A napi kétszeri, legalább 2 percig tartó fogmosás mindenképpen szükséges. Javasolt továbbá fogselyem vagy fogköztisztító kefék használata. Ezekkel az eszközökkel olyan helyeket is megtisztíthatunk, amelyeket a fogkefével nem érünk el.

A rögzített fogpótlással, például híddal vagy implantátummal rendelkező pácienseknek különösen ügyelniük kell a szájhigiéniára. Rendkívül fontos a fluoridot tartalmazó fogkrém. A fluorid olyan természetes elem, amely erősíti a fogakat és megakadályozza azok romlását. Emellett a fluorvegyületek gátolják a baktériumok termelődését. Egyes cinket tartalmazó fogkrémek szintén hasznosak lehetnek halitózis esetén. A cink reakcióba lép az illékony kénvegyületekkel, és így szünteti meg a kellemetlen szájszagot.

A nyelv tisztításához kifejezetten ajánlott a nyelvkaparók vagy speciális kefék használata. A barázdával rendelkező hátsó felszíne a baktériumok felhalmozódásának különleges terepe. Érdemes szájvizeket is használni, melyek támogatják a szájhigiéniát és csökkentik a baktériumok számát.

A halitózis egyéb okai

Ha a páciens a helyes szájhigiénia ellenére még mindig küszködik a rossz lehelet problémájával, itt az ideje, hogy felkeressen egy fogorvost. A probléma hátterében az alábbiak állhatnak:

  • szuvas elváltozások,
  • nem megfelelően záródó tömések,
  • fogágybetegségek,
  • a szájnyálkahártya gyulladása,
  • szájszárazság.

Néha a halitózis forrását máshol kell keresni, pl. az emésztőrendszer alsó szakaszában. Ilyen esetekben gasztroenterológiai konzultáció javasolt. A halitózist fül-orr-gégészeti betegségek is okozhatják. Ilyenkor fül-orr-gégész szakorvost kell felkeresni. Érdemes azonban a megfelelő szájhigiéniával kezdeni, hogy kizárjuk a rossz higiéniai szokások okozta halitózis lehetőségét. Emellett megfelelő étrendet is érdemes kialakítanunk.

Bibliográfia:

  • Kapoor U, Sharma G, Juneja M, Nagpal A. Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016 Apr-Jun;10(2):292-300. doi: 10.4103/1305-7456.178294. PMID: 27095913; PMCID: PMC4813452
  • https://www.britannica.com/ video/186949/chemistry-garlic-breath-health

Fogorvosaink ajánlják

vagy

Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?

Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!

Kitöltöm a tesztet

Minden a fogíny egészségéről