A szájszag okai és kezelése

Ez a cikk 4 perc alatt elolvasható
Tartalom utoljára frissítve: 20 Oct 2023
A cikket írta és ellenőrizte: Dr. Bogumiła Szeląg
A szájszag, vagy halitózis, gyakori és kellemetlen probléma, amely befolyásolhatja a társas kapcsolatokat és az életminőséget.
Rossz lehelet - mitől alakul ki, és hogyan szabadulhatunk meg tőle?
A rossz lehelet, azaz a szájszag meglehetősen gyakori probléma társadalmunkban. Jelentősen hozzájárulhat a társaságbeli elszigetelődéshez és csökkentheti az adott személy életminőségét. Szerencsére a fokozódó tájékozottság és az okok kutatásának hatására napjainkban már nem kezelik tabu témaként. A legújabb tudományos publikációk lehetővé teszik, hogy holisztikus, azaz mindenre kiterjedő módon közelítsük meg a témát.
Rossz lehelet - tévhit és a valódi halitózis
A szájszagot, eredetét tekintve valódi vagy képzelt eredetűnek lehet minősíteni.A képzelt kellemetlen szájszagra jellemző, hogy a páciens meg van győződve arról, hogy a leheletének szaga rossz. Bár ez a probléma a valóságban nem igazolódik, mégis a kapcsolatteremtéstől való idegenkedést idéz elő és nehezíti a társasági kapcsolatok kialakítását.
A valódi szájszag fiziológiásan a reggeli ébredést követően jelentkezik. A kóros halitózis okai szájüregen belüli vagy kívüli tényezők lehetnek. A reggeli szájszag főként a csökkent nyálelválasztás és a nyelv hátoldalán jelen lévő baktériumok által kibocsátott illékony kénvegyületek következménye.
A halitózis eredete
A szájszag okai az emésztőrendszer felső részében, azaz a szájban keresendők. Leggyakrabban azok az okok, amelyek a nem megfelelő szájhigiéniához köthetők. További tényezők:
- szuvas fogak,
- ételmaradékok,
- nem megfelelően zárodó tömések,
- foggyökér maradványok,
- fogágybetegség,
- tályogok,
- ínygyulladás,
- csontgyulladás,
- a műfogsor éjszakai viselése,
- rosszul illeszkedő protézisek,
- szájszárazság.
A kellemetlen szagért az illékony kénvegyületeket termelő baktériumok felelősek. Átmeneti rossz lehelet jelentkezhet fokhagyma, vöröshagyma, retek vagy metélőhagyma fogyasztása után is. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is befolyásolja a kilélegzett levegő minőségét.
A halitózis egyéb okai
A szájszagot fül-, orr- és gégészeti betegségek is okozhatják. Ezek közé tartoznak:
- akut garatgyulladás és arcüreggyulladás,
- az orrmelléküregek krónikus gyulladásából eredő váladék,
- akut vagy krónikus mandulagyulladás,
- alsó légúti fertőzések,
- rák, például gégerák.
A szájszag kialakulásának további okai a gyomor-bélrendszeri betegségek. A szájszag tüneteit okozó leggyakoribb betegség a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD). A Helicobacter pylori baktérium jelenléte és a gyomor- vagy nyombélfekély szintén meghatározó ok. Számos anyagcsere- és hormonális rendellenesség társul a kellemetlen szaggal. Egy további ok a jól ismert cukorbetegség.
Mit tehetek a kellemetlen szájszag megelőzése érdekében?
A szájhigiénia fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő fogápolás. Ez magában foglalja a napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosást, valamint fogselyem vagy fogköztisztító kefék használatát, amelyek jelentősen megkönnyítik a hidak vagy implantátumok körüli terület tisztítását.
Ezen kívül erősen ajánlott a nyelvkaparó használata, amely kíméletesen, de hatékonyan távolítja el a nyelv felszínéről a fehér bevonatot. A nyelvkefe vagy nyelvtisztítás bizonyítottan javítja a lehelet minőségét. A nyelvkaparók speciálisan kialakított formájának köszönhetően hatékonyabban tisztítják a nyelv felszínét. 75%-kal csökkentik az illékony kénvegyületek mennyiségét, szemben a fogkefével történő eltávolítással, amely mindössze 45%-os hatékonyságú.
Emellett a baktériumok számát csökkentő antibakteriális szájvizek is beilleszthetők a szájhigiéniai rutinba. Összetételének olyan vegyületeket kell tartalmazniuk, mint a cetilpiridinium-klorid, klórhexidin, cink-glükonát és illóolajok.
Bizonyos élelmiszerek, például a fokhagyma, a vöröshagyma, a kék sajt és a halkonzervek kerülése, a dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás csökkentése pozitív hatást gyakorol a lehelet minőségére.
Ugyancsak elengedhetetlen a professzionális szájhigiénia, amely magában foglalja a fogkő, a lerakódások és az elszíneződések eltávolítását. A következő lépés az összes szuvas fog kezelése, a nem megfelelően záródó tömések cseréje, a súlyosan sérült fogak eltávolítása és a fogágybetegségek kezelése.
Ha a szájszag problémája továbbra is fennáll, és a fogakhoz kapcsolódó okokat kizárták, a diagnózist ki kell terjeszteni. Javasolt különböző szakterületekre szakosodott orvosok, pl. fül-orr-gégész, gasztroenterológus vagy endokrinológus bevonása..
A kellemetlen szagokat elfedő termékek, például rágógumi, cukorka vagy szájspray nem oldja meg a problémát. Hatásuk rövid ideig tart, és nem szüntetik meg a kiváltó okot.
Házi praktikák a kellemetlen szájszag ellen
Használhatunk a konyhánkban fellelhető házi készítményeket is, hogy segítsünk magunkon a szájszag elleni küzdelemben. A friss gyógynövények, például a menta és a petrezselyem felfrissítik a leheletet. A fahéj, a szegfűszeg, a rozmaring és az édesköménymag szintén megszünteti a kellemetlen szájszagot. A konyhában találunk még gyömbért, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Gingerolt tartalmaz, ami fűszeres ízt kölcsönöz neki, és a szájszagért felelős anyagok lebontását serkentő enzim működését serkenti a szájban.
Bibliográfia:
- 1 Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H. Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. J Periodontol. 2004 Jul;75(7):1009-12. doi: 10.1902/jop.2004.75.7.1009. PMID: 15341360.
- Kapoor U, Sharma G, Juneja M, Nagpal A. Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016 Apr-Jun;10(2):292-300. doi: 10.4103/1305-7456.178294. PMID: 27095913; PMCID: PMC4813452
- Dejanildo J. Veloso, Fariza Abrão, Carlos H.G. Martins, Juliana D. Bronzato, Brenda P.F.A. Gomes, Jane S. Higino, Fabio C. Sampaio, Potential antibacterial and anti-halitosis activity of medicinal plants against oral bacteria, Archives of Oral Biology, Volume 110, 2020, 104585, ISSN 0003-9969
- Bader M, Stolle T, Jennerwein M, Hauck J, Sahin B, Hofmann T. Chemosensate-Induced Modulation of the Salivary Proteome and Metabolome Alters the Sensory Perception of Salt Taste and Odor-Active Thiols. J Agric Food Chem. 2018 Jul 25;66(29):7740-7749. doi: 10.1021/acs.jafc.8b02772. Epub 2018 Jul 13. PMID: 29957939.
Fogorvosaink ajánlják
vagy
Szeretné megtalálni fogínye számára a megfelelő terméket?
Töltse ki fogyíny tesztünket és fedezze fel az Ön igényeinek megfelelő termékeket!