Ismerje meg a fogágybetegség kockázati tényezőit

A fogágybetegséget gyakran későn ismerik fel.

A fogágygyulladás gyakran észrevétlenül alakul ki, bár a fogorvosok már a betegség korai szakaszában felismerik az első jeleket.

Az ínyvérzés is figyelmeztető jel

Az egészséges fogíny szilárdan rögzül a fogsorhoz, és érintésre nem vérzik. A beteg fogíny vöröses színű és duzzadt, érintésre vagy akár spontán is könnyen vérezni kezd. A baktériumtartalmú lepedék megvastagodása miatt a fogak elszíneződnek.

Kockázati tényezők és kockázati csoportok

Bizonyos kockázati tényezők növelhetik a fogágygyulladás kialakulásának és súlyosbodásának valószínűségét.

Stressz

A stresszhelyzet gyakran befolyásolja a fogíny állapotát. A pszichés stresszben szenvedők hajlamosak elhanyagolni a szájápolást. Ez a lepedék megvastagodásához, majd az ínyszövet gyulladásához vezet.

Cukorbetegség

Megemelkedett vércukorszint mellett az immunrendszer erőteljesebben reagál az íny vonalán található lepedékben lévő baktériumok támadására. A cukorbetegeknél háromszoros valószínűséggel alakulhat ki fogágybetegség.

Terhesség

A terhesség során megváltozik a szervezetben lévő hormonok szintje, ez pedig változásokat idéz elő a fogíny felépítésében és működésében: az íny- és a fogágygyulladás kialakulásának valószínűsége megnő.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek egy része (pl. a nifedipin, az amlodipin vagy a nitrendipin) ínyburjánzást idézhet elő, ami elősegítheti a baktériumtartalmú lepedék kialakulását, és megnehezítheti a szájápolást.

40 éves kortól

Fogágybetegség minden életkorban kialakulhat, különösen, ha a helyzetet valamilyen kockázati tényező (pl. dohányzás vagy cukorbetegség) is súlyosbítja. Az életkor előrehaladtával azonban jelentősen megnő a fogágygyulladás kialakulásának kockázata. Vizsgálatok alapján kimutatható, hogy a korral növekszik a fogágybetegség elterjedtsége.

Dohányzás

A dohányosok körében gyakrabban fordul elő fogágybetegség, mint a nemdohányzóknál. A fogágygyulladás rendszerint súlyosabb; ebben az esetben alacsonyabb a sikeres kezelés és a teljes gyógyulás esélye.