Tippek a fogágybetegség megelőzéséhez

Megelőzés és védelem

Az ínygyulladás kiváltó oka a lepedék. A legjobb védelem a kiváltó ok megszüntetése, azaz a lepedék eltávolítása és újbóli lerakódásának megelőzése, nem csupán a gyulladásos tünetek kezelése.

Nagyon fontos az alapos tisztítás – ennek része a napi otthoni szájápolás.

A napi kétszeri fogmosás, a fogközök napi tisztítása és a szájöblítés megelőzi a lepedék kialakulását, és csökkenti a szájban található baktériumok mennyiségét. 

Az antibakteriális fogkrémek és szájvizek jól kiegészíthetik a kézi tisztítást. Ezenkívül a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a professzionális fogtisztítás is rendkívül fontos.

Hogyan kell fogselymezni?

Naponta legalább egyszer; a legjobb este, lefekvés előtt.
Fogselyemmel a fogak közötti nehezen elérhető, fogkefével egyáltalán nem tisztítható helyek is elérhetők.

Megfelelő hossz

A fogselyemnek kb. 50 cm hosszúságúnak kell lennie.

A felső fogsor megtisztítása

Tekerje a fogselymet a középső ujjára, majd feszítse ki a hüvelykujjával. Így kb. 2 cm-es tisztítófelületet kap.

Az alsó fogsor megtisztítása

Tekerje a fogselymet a középső ujjára, majd feszítse ki a mutatóujjával, és így tisztítsa meg az alsó fogsorát.

A helyes fogmosási technika

Naponta legalább kétszer, reggel és este. Válasszon a fogíny felépítésének megfelelő fogkefét. Ehhez kérje a fogorvos segítségét.

A külső felület megtisztítása

Tartsa fogkeféjét az ínyvonalban 45 fokos szögben és söprögető mozdulatokkal mossa a fogakat az ínytől a fogak fele. Rövid előre-hátra haladó mozdulatokkal kíméletesen mosson meg minden egyes fogat.

A belső felületek megtisztítása

Tisztítsa meg a felső fogak belső felületét, majd folytassa az alsó fogakéval. Rövid előre-hátra haladó mozdulatokkal kíméletesen mosson meg minden egyes fogat.

A befejező lépés: Tisztítsa meg a rágófelszíneket

Rövid előre-hátra haladó mozdulatokkal kíméletesen mosson meg minden egyes fogat A nyelv megtisztításáról se feledkezzen meg!

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és megelőző kezelések

A fogorvosok és dentálhigiénikusok felismerhetik az ínyproblémák első jeleit. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés, illetve a professzionális fogtisztítás során észlelik és megszüntetik ennek kiváltó okait, például a lepedéket és a fogkövet. 

A professzionális fogtisztítás befejezéseként a fogak felületét különleges pasztákkal és csiszolókorongokkal polírozzák. Így lassan képződik vissza a lepedék.